Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Výbuch v elektrárně: Pět mrtvých, nejméně 14 zraněných

Nejméně pět lidí zahynulo při výbuchu plynu v elektrárně v Middletownu ve státě Connecticut.
Nejméně pět lidí zahynulo při výbuchu plynu v elektrárně v Middletownu ve státě Connecticut.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, rvs - 
8. února 2010
08:35

AKTUÁLNĚ: Nejméně pět lidí zahynulo při výbuchu plynu v elektrárně v Middletownu ve státě Connecticut na severovýchodě USA. Dalších nejméně 14 lidí je zraněno.

Mohutná exploze plynu hlavní objekt elektrárny v Middletownu prakticky srovnala se zemí. Oznámila to agentura AP s odvoláním na starostu města. Není vyloučeno, že počet mrtvých může být výrazně vyšší. Oficiální místa se zatím stále vyhýbají konkrétnějším odhadům počtu obětí, nicméně agentury uvedly, že do nemocnic k ošetření bylo odvezeno 14 osob.

Jde o plynovou elektrárnu společnosti Kleen Power Plant o výkonu 620 megawattů, která je podle místní televize WQAD citované agenturou DPA teprve ve výstavbě. V prostoru elektrárny se ale skladovaly značné zásoby zemního plynu a přestože byla neděle, bylo tam asi 100 zaměstnanců.

Odhady některých místních úřadů proto vycházejí z předpokladu, že bude nejméně 100 zraněných. Ti jsou postupně přiváženi k ošetření do místní nemocnice, nemusí však vždy jít přímo o zaměstnance elektrárny.
"Leží tam těla všude," řekl agentuře Reuters svědek z řad zdravotnického personálu.

Mohutná exploze plynu hlavní objekt elektrárny prakticky srovnala se zemí. Mohutná exploze plynu hlavní objekt elektrárny prakticky srovnala se zemí. | ČTK

Podle listu Hartford Courant se zdá, že příčinou neštěstí byl únik plynu z potrubí. Čistý zemní plyn je bez zápachu.

Výbuch paliva, srovnal hlavní budovu elektrárny se zemí. Poškodil také domy v okolí elektrárny, oznámila televize CNN. Otřesy vyvolané explozí bylo údajně cítit jako zemětřesení i v obcích ležících až 20 kilometrů od elektrárny. Záběry televizí ukazují silný sloup hustého kouře stoupajícího nad prostorem elektrárny.
Ředitel elektrárny Gordon Holk potvrdil, že jsou ztráty na životech, nedokázal však zatím upřesnit kolik. Hasiči ale vycházejí z předpokladu, že ztráty budou zřejmě velké, uvedla CNN.

Middletown leží asi 37 kilometrů jižně od regionálního střediska Hartfordu. I z něj byly na místo neštěstí povolány ambulance záchranné služby, a nejméně jedna helikoptéra, uvedl Reuters.

bara ( 8. února 2010 09:55 )

každý plyn je jak časovaná bomba. I propanbutan. Protože i přes veškerá opatření, která jsou provedena v rámci ochrany lidí a majetku, většinou selže lidský faktor.A žít v blízkosti takových např. mnohatunových zásobnících PB,nebo elektráren,je o život.

Zobrazit celou diskusi