Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sesuvy v Peru: Dva Čechy už evakuovali!

Dva Čechy, kteří se ocitli mezi uvíznutými turisty na peruánském Machu Picchu, už záchranáři evakuovali.
 (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, pes, INT - 
27. ledna 2010
22:52

Dva Čechy, kteří se ocitli mezi uváznutými turisty na peruánském Machu Picchu, už záchranáři evakuovali. V oblasti incké pevnosti ale nadále zůstává ještě kolem 800 turistů!

V oblasti Machu Picchu při sesuvech půdy uvázli i dva Češi a 35 Slováků, kteří cestovali se slovenskou cestovní kanceláří CK BUBO, a jejich dva slovenští průvodci. Češi již vesnici pod Machu Picchu, kde turisté čekají na evakuaci, opustili. "Byli v první skupině tří našich klientů, kteří helikoptérou odletěli do Cuzka," řekl ve čtvrtek ředitel CK BUBO Luboš Fellner.

"Jde o dvě skupiny, které absolvují 33denní cestu po Jižní Americe," dodal Fellner. Předpokládá, že zbývající klienti kanceláře odletí do někdejší metropole incké říše Cuzka dnes. Podle něj by měl být obnoven letecký most ve čtvrtek kolem poledne SEČ.

Dalších až 800 lidí má být přepraveno do bezpečí v průběhu čtvrtka. Celkem v okolí této světoznámé incké památky uvázlo na přelomu týdne téměř 2000 turistů! Evakuaci zbývajících postižených komplikuje deštivé počasí.

"Vládní a soukromé helikoptéry v úterý evakuovaly 475 lidí," sdělil peruánský ministr cestovního ruchu Martín Pérez. Ve středu potom záchranáři evakuovali dalších 800 osob. Postižení prý pocházejí hlavně z Latinské a Severní Ameriky, ale i z Evropy.

České ministerstvo zahraničí upřesnilo, že podle české ambasády v Peru se zaregistroval jako jeden z postižených i jeden Čech. "O případných dalších občanech ČR velvyslanectví neví," uvedl mluvčí MZV Jiří Beneš.

České cestovní kanceláře do Peru v zimě zájezdy nevypravují, neboť v oblasti je období dešťů. Podle mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomia Okamury by však v postiženém regionu mohli být individuální cestovatelé z České republiky, může prý jít ale maximálně o jednotlivce. "Je to obtížné zjistit, neboť Česká republika má s Peru bezvízový styk," uvedl Okamura.

Oblast, kde leží Machu Picchu, a rovněž hojně navštěvovanou někdejší metropoli incké říše Cuzco postihly o víkendu katastrofální záplavy, které si vyžádaly nejméně sedm obětí. Následné půdní sesuvy pak zasypaly železniční trať vedoucí podél řeky Urubamby. Ta je jedinou spojnicí s hojně navštěvovanou turistickou oblastí, a evakuace tak musí probíhat pomocí helikoptér.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi