Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Útočník se pokusil zabít sekyrou autora karikatury Mohameda

Karikatury, které vyvolaly vlnu protestů v muslimském světě, se objevily i v našich ulicích.
Karikatury, které vyvolaly vlnu protestů v muslimském světě, se objevily i v našich ulicích.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, oj - 
2. ledna 2010
08:21

Dánští policisté zmařili pokus osmadvacetiletého muže ze Somálska zabít autora jedné z kontroverzních karikatur proroka Mohameda, čtyřiasedmdesátiletého dánského kreslíře Kurta Westergaarda.

Mladík ze Somálska se v pátek večer pokusil vniknout do Westergaardova domu ve městě Arhus. Ozbrojený byl sekyrou a nožem. Policisté ho zastavili střelbou, která ho zasáhla do ramene a kolena. Zranění jsou údajně vážná, ale neohrožují útočníka na životě. Předchozí informace agentury AFP, podle níž se do Westergaardova domu pokusil dostat se dvěma společníky, se zatím nepotvrdily.

Podle Jakoba Scharfa, který řídí špionážní službu PET, byl útok "spojený s terorismem", protože útočník má blízké vazby na somálskou militantní islamistickou skupinu Šabáb. Westergaard byl kvůli karikaturám opakovaně terčem výhrůžek a jeho dům je pod policejní ochranou.

Westergaard v roce 2005 nakreslil pro noviny Jyllands-Posten karikaturu proroka Mohameda s turbanem ve tvaru bomby. Byla jednou ze dvanácti karikatur na toto téma, které list otiskl. To vyvolalo hněv muslimů v Dánsku i v zahraničí a vedlo k zapálení dvou dánských diplomatických misí a k bojkotu dánského zboží několika muslimskými zeměmi. Při protestech ve světě zemřelo několik desítek lidí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

djaba ( 2. ledna 2010 13:11 )

Ještě že naši katoličtí věřící neběhají se sekerama a nemají choutky na naše karikaturisty nebo autory večerníčků , kurňa na co bychom pak koukali.

pasadena ( 2. ledna 2010 11:24 )

Takovou zprávu když čtu,je mi úplně špatně.Pracovala jsem přes rok v Dánsku.Tolik muslimú jsem nikde neviděla.Nejméně polovina jich nepracuje ale krásně si žijí ze sociálních výhod.Jejich zahalené baby obklopené fakanama celé dny bloudí po obchoďácích a nakupují.Zatím co Dánové makají.Zjistila jaké tam pro ně jsou výhody,člověk jen žasne.A to jim nevadí že se mají dobře jen díky těm "zloduchům?"Je to pakáž kterou bych hnala ze všech zemí a táhnou odkud přišli.

kajina ( 2. ledna 2010 10:28 )

Tak to už teď nepůjde, naopak v rámci EU a Lisabonské smlouvy dostaneme kvóty, kolik jich musíme v naší zemi přijmout a bude to závazné. Holt, když vlezeme do každé brusele...

smrk ( 2. ledna 2010 09:40 )

Já myslel v tom konkrétním případě. Jinak bych je urychleně vystěhoval tam, okdud přitáhli - póvl jeden !!!!

kozelch ( 2. ledna 2010 09:24 )

nebyl... Je to smutné, ale Evropa svou pohostiností ohrožuje obyvatelstvo, které má k dané zemi opravdový vztah a platí daně, ze kterých živíme přistěhovaleckou lůzu. Hlavně v severských státech opravdu přestává legrace. Kvůli názoru vám tam arabák podřeže krk nebo se přostřílí obchoďákem !!!

Zobrazit celou diskusi