Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Scotland Yard: V Jemenu cvičí mladé teroristy!

Letadlo Airbus 330 společnosti Delta Airlines krátce po nouzovém přistání
Letadlo Airbus 330 společnosti Delta Airlines krátce po nouzovém přistání  (Autor: ČTK)
Autor: INT, šim - 
28. prosince 2009
12:13

Po pátečním pokusu Nigerijce Umara Mutallaba (23) zničit bombou letadlo letící z Amsterodamu do Detroitu Scotland Yard zveřejnil informace, které má o výcvikových centrech pro teroristy Al-Káidy.

Podle britského deníku The Sun existují v Jemenu čtyři, nebo pět speciálních jednotek, které cvičí mladé muže pro teroristické útoky. Jde asi o 25 mužů ve věku kolem 20 let, kteří mají nějakou vazbu na Velkou Británii – většinou se tam narodili. Někteří studují technické obory na universitách, jiní jsou například bývalí členové pouličních gangů.

„Obáváme se toho, že Mutallaba byl první z mnoha připravených zaútočit na letadla a zabít tisíce nevinných lidí,“ řekl zdroj z britské tajné služby. „Zřejmě začátkem roku 2010 se všichni vrátí do Británie, kde budou čekat, až jim Al-Káida po internetu vydá pokyny k útokům. Tyto lidi budou pod neustálým dozorem, aby k ničemu nemohlo dojít,“ prozradil zdroj.
Situaci v Jemenu monitorují speciální jednotky, které zaznamenali odlety těchto mužů z britských letišť na Střední východ na jaře a v létě tohoto roku. Téměř ve všech případech byly jejich letenky placeny hotově a zakoupeny méně než týden před odletem.

„Imámové jim slibují, že se jim za sebevražedné útoky dostane odměny v nebi,“ dodává zdroj. Jemenská odnož Al-Káidy čtyři dny před nepodařeným útokem v letadle zveřejnila varování o hrozbě bombového atentátu.

O situaci byli informováni čelní představitelé Velké Británie. Varování přišlo v neděli, když byl další nigerijský občan zadržen na letišti v Detroitu, protože ve stejném letu společnosti Northwest Airlines, který v pátek ohrozil třiadvacetiletý atentátník, dělal výtržnosti. Nejdříve se – totožně jako muž při pátečním dramatu – zamknul na dlouhou dobu na toaletu, poté slovně útočil na personál. Muže z nedělního letu ale zřejmě opravdu přepadla nevolnost.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi