Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

U Nového Zélandu uhynulo 125 velryb

Autor: ČTK, šim - 
28. prosince 2009
11:41

AKTUALIZOVÁNO: Na 125 velryb uhynulo o víkendu na Novém Zélandu poté, co zde uvízly na dvou plážích. Dalších více než 40 kytovců se záchranářům podařilo dostat zpět do moře.

Informovala o tom dnes agentura AP. Skupina asi 60 kytovců druhu kulohlavec černý (Globicephala melaena) uvízla v neděli na Severním ostrově v jeho severovýchodním cípu. Záchranářům a dobrovolníkům se jich podařilo asi 43 udržet naživu pod vlhčenými přikrývkami a pak odtáhnout zpět do moře.

Většinu ze zde uvízlých velryb tvořily samice s mláďaty. Podle vedoucího záchranářů Steva Boltena jedna z březích velryb mohla být nemocná nebo ve stresu a zavedla ostatní ke břehům. Na 20 uhynulých jedinců pohřbí místní domorodý kmen.

Na severu Jižního ostrova v sobotu zahynulo 105 kulohlavců. Při přeletu je objevilo výletní letadlo. Po příjezdu záchranářů už bylo naživu jen 30 jedinců. "Byly ve špatném stavu. Když jsme se tam dostali, dvě třetiny jich už byly mrtvé. Zbytek jsme museli utratit," řekl vedoucí programu biologické rozmanitosti v zátoce Golden Bay Hans Stoffregen. Protože velryby uvízly v přírodní rezervaci, jejich až sedm metrů dlouhá těla byla ponechána na pláži, aby se přirozeně rozložila.

Záchranáři na Novém Zélandu evidují každoročně až šest případů masového uvíznutí velryb na pevnině. Je však vzácné, že dva z nich se staly tak blízko po sobě, uvedl britský deník The Times. Vědcům se zatím nepodařilo vysvětlit příčinu tohoto chování.

anasyi ( 28. prosince 2009 17:31 )

aapricot89,ja porad premyslim nad tim,proc me silne pripominas novinarskyho stourala.

anasyi ( 28. prosince 2009 17:29 )

hopkirk nema zadnou predstavu,on trpi nedostatkem predstavy

anasyi ( 28. prosince 2009 17:25 )

aapricot89,moje inteligence neni soucasti vaseho zivota,ja si vasi inteligenci tez necpu do sveho zivota.Podle vas je kazdy neinteligentni,pokud ma jine nazory a jine poznatky.Jak uz jsem psala,kazdy jsme jiny,kazdy zijeme jinde,mame jine zkusenosti a rozhodne,bych vas zatrpkly zivot nechtela zit.Staci me,abych si precetla vsechny vase prispevky,kterymi se snazite oslnovat a cpat druhym do hlavy a udelam si usudek o vas sama.A potom,ja na cteni knih a casopisu pro mlade vyzkumniky,nemam cas.Preji vam hezkeho silvestra a hlavne stastne kroky do Noveho roku.

luci732 ( 28. prosince 2009 17:16 )

představte si ,že by ste tam byl místo nich vy :§

aapricot89 ( 27. prosince 2009 17:09 )

No, nemam kristalovou kouli a neumim hadat, ale dovolim si silne pochybovat o vasi inteligenci. Abych tohle napsala mne staci spocitat si gramaticke chyby ve vasem prispevku. A prosim vas, ty priserne kydy o kytovcich ,co jste vycetla v nejakem casopise pro mlade vyzkumniky, si laskave nechte od cesty a s tou velrybi socialni politikou vedeckym pitvanim

Zobrazit celou diskusi