Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Nacistické přímořské lázně budou sloužit rekreaci

ilustrační fotografie.
ilustrační fotografie.  (Autor: Čas.sk)
Autor: ČTK, am - 
20. prosince 2009
10:37

Už 70 let stojí na německém ostrově Rujána v Baltském moři obří komplex mořských lázní Prora.

Nacistický kolos z betonu nikdy nezačal sloužit svému původnímu účelu, ale po letech chátrání by měla část komplexu brzy začít k rekreaci využívat mládež.

Více než čtyři kilometry dlouhé betonové monstrum postavené v letech 1936 až 1939 díky nacistickému pracovnímu hnutí Kraft durch Freude (Radostí k síle) stojí jen několik metrů od břehu Baltského moře. Táhne se podél pláže nedaleko obce Sassnitz a tvoří je osm identických šestipodlažních bloků ukrývajících tisíce pokojů - všechny s výhledem na moře. Stavba vznikla z popudu samotného Adolfa Hitlera.

Oknům chybí skleněné výplně, zato tlusté dveře jsou zajištěny visacími zámky. Zdi uvnitř jsou prosáklé vlhkostí. "Je tu spousta práce," řekl ředitel rujánského stavebního úřadu Rainer Roloff.

Na ubytovnu pro mládež má být přebudován pátý blok. Zatím začaly první přípravné práce, ale už od léta 2011 by noclehárna mohla přivítat na 400 mladých hostů.

Komplex nikdy nebyl dokončen a rekreanty nikdy nehostil. Nacisté do vypuknutí druhé světové války nestihli postavit bazény, solária, obchody či nemocnici. Prora sloužila jako výcvikové středisko pro ozbrojené složky, později také jako nouzová ubytovna pro lidi, kteří přišli o domovy následkem bombardování, a ještě později jako lazaret. Po válce objekt využívala Rudá armáda a poté východoněmecká Národní lidová armáda.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi