Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Uganda chce pro gaye trest smrti!

ilustrační foto
ilustrační foto  (Autor: Archív)
Autor: ČTK, pes - 
9. prosince 2009
22:38

Uganda chystá zákon, podle kterého by HIV pozitivním homosexuálům v zemi hrozil kvůli jejich sexuální orientaci trest smrti.

Jejich přátelé a rodiny by mohli jít až na sedm let do vězení, pokud by homosexuály nenahlásili úřadům. Informovala o tom agentura AP. Zákon kritizují ochránci práv homosexuálů i mezinárodní společenství.

Zákon v současné podobě umožňuje uložit nejvyšší trest za znásilnění člověka stejného pohlaví. Na sedm let by se do vězení mohli dostat také lidé, kteří homosexuálům pronajmou nemovitost.

Kritici připravované zákonné úpravy upozorňují, že nový zákon by mohl zvrátit dosavadní úsilí vymýtit nemoc AIDS, neboť zakazuje "podporu homosexuality". Soudí také, že norma je součástí celoafrické kampaně proti homosexuálům. O africké komunitě gayů je totiž slyšet stále hlasitěji, píše AP.

Ugandský ministr mravů James Nsaba Buturo řekl, že trest smrti ještě politici zváží, ale zákon je podle něj nutný, aby Uganda čelila zahraničnímu vlivu. Homosexualita totiž není "v Ugandě přirozená", dodal. Podle červencového průzkumu veřejného mínění je 95 procent veřejnosti proti legalizaci homosexuality, uvedl zpravodajský server CNN.

Datum projednávání zákona v parlamentu nebylo stanoveno. Minulý měsíc se proti zákonu konaly protesty v USA, ve čtvrtek by se měly uskutečnit v Londýně.
Jediným africkým státem, který uznává sňatky gayů, je Jihoafrická republika. Zde však gangy organizují takzvaná "nápravná" znásilnění lesb.

anelam ( 11. prosince 2009 06:27 )

Snad to neni tím globálním oteplováním? Nejde mě do hlavy že poslední roky se vyrojilo tolik PUPUŠU-a ještě se tím chlubí!!!!Když to nebudou dávat tak najevo,tak to nebude nikdo vědět!!!!Teď když potkáte 2 chlapyjak jdou spolu,tak nevíte jestli jsou homo.nebo kamarádi.Poznáte to jen podle jejich chování.

vrba ( 10. prosince 2009 18:08 )

zeměpisných pásmech platí spíše: Kdo není gay, není in. A tak se teplí i ti, kteří do čtyřprocentní menšiny ani nepatří.

mausi ( 10. prosince 2009 08:39 )

poněkud se přemnožili.

Zobrazit celou diskusi