Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Tisk na celém světě žádá, aby Google respektoval autorská práva

Google
Google  (Autor: čtk)
Autor: red - 
6. prosince 2009
23:40

Poslední den programu 62. světového novinového kongresu v Hajdarábádu se uskutečnila diskuse o problému respektování autorských práv vydavatelů společností Google, a to zejména v rámci projektu GoogleNews.

Prezident Světové novinářské organizace WAN-IFRA Gavin O‘Reilly vystoupil se stanoviskem, že vydavatelé požadují přísnější a jednoznačnější dodržování práva rozhodovat o tom, jak je využíván jimi vytvářený obsah. „Nemůžeme dosáhnout toho, aby copyright fungoval správně také na internetu, kde jsou omezována naše autorská práva,“ vyslovil se prezident O‘Reilly.

Google naopak kontruje tím, že vydavatelům slouží tak, že jim zvyšují návštěvnost jejich stránek, a to pokud omezují právo vydavatelů rozhodovat o tom, jak má být jejich obsah na webu využíván a jak s ním má být nakládáno na principu férovosti.

Problémem je, že při tržní dominanci Googlu na trhu ve většině zemí, jsou vydavatelé při nakládání se svým obsahem nuceni se podřídit obchodnímu modelu praktikovanému Googlem, jako kdyby to byl jediný model. Vydavatelé požadují, aby měli možnost se sami rozhodnout pro vhodný obchodní model a transparentnější technický postup při nakládání s obsahem.

D. Drummond, vice prezident Googlu odmítl, že by Google porušoval autorská práva vydavatelů. Zdůraznil, že projekt GoogleNews přináší vydavatelům miliardy vstupů na jejich stránky měsíčně a masivní provoz jejich webů, který byl ještě před několika lety nemyslitelný.

Prezident Světové novinářské asociace vyzval Google k akceptování nově vyvinutého protokolu ACAP, který umožňuje vydavatelům určit a popsat, jak má být jejich internetový obsah využíván. Google naopak říká, že existující protokol Robots Exclusion Protocol koná svou práci skvěle. Vydavatelé ale potřebují něco sofistikovanějšího, než je protokol umožňujíc jen rozhodnutí ano nebo ne pro řízení a komerční využití hodnotného obsahu produkovaného vydavateli.

*Zdroj: Tisková zpráva WAN-IFRA

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi