Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obama do Prahy nejspíš nepřijede

Obama a Medveděv podepíší smlouvu pravděpodobně jinde než v Praze
Obama a Medveděv podepíší smlouvu pravděpodobně jinde než v Praze  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, hto - 
6. prosince 2009
11:20

Podle agentury AP to naznačil mluvčí Bílého domu Robert Gibbs a zastavil tak spekulace v tisku, že by měl americký prezident se svým ruským protějškem podepsat příští týden v Praze novou smlouvu o snížení počtu jaderných zbraní.

"Pro udělání něčeho takového bychom museli mít někde v Evropě předsunutý tým, a to nemáme," odpověděl Gibbs podle AP v pátek na otázku, zda-li se Obama zastaví v České republice před cestou do Norska, kde má ve čtvrtek 10. prosince převzít Nobelovu cenu za mír.

V sobotu vypršela platnost rusko-americké smlouvy o omezení jaderných zbraní START 1 z roku 1991, a proto by k podepsání nové dohody mělo dojít v nejbližších dnech. Tato skutečnost odstartovala dohady, že k slavnostní smlouvě dojde symbolicky v Praze, kde Obama mluvil o jaderném odzbrojení při poslední státní návštěvě v dubnu.

Přesný plán Obamovy cesty po Evropě je dosud nejasný.

james ( 6. prosince 2009 14:21 )

Na tom, co říkáte, je mnoho pravdy. Zvlášť v poslední Vaší větě. Ale o tom článek nebyl. Byl o tom, že sem Obama nepřijede podepsat smlouvu s Rusy a já píšu, že on některé věci nechápe, vzhledem k prostředí, z něhož vyšel. Smlouva mezi USA a Ruskem je velmi důležitá a symbolika Prahy, jako města jejího podpisu je velmi vhodná. Bohužel Medvěděv to chápe, Obama ne. Nakonec už se jednou o Praze nelichotivě vyjádřil. Asi se takové smlouvy budou podepisovat na afrických savanách. A strach z Rusů je vždy na místě, to jsme prožili. Co se EU týče, plně se s Vámi ztotožňuiji.

smrk ( 6. prosince 2009 13:42 )

Je vidět , že máte "obrovské" zkušenosti s Rusy. Z vašich několika vět jsem nabyl dojmu, že vy a V.Havel by byl dobrým prezidentem zeměkoule. V odporu k východním sousedům bych byl velice opatrný, zatím je potřebujeme a ještě dlouho potřebovat budeme ať se Vám to líbí nebo ne. Už vás vidím, jak si svítíte svíčkami a chodíte do lesa na klestí aby jste se doma trochu ohřál - to by byl důsledek vašeho držení Rusů zkrátka - zatím bych řekl, že zkrátka nás naopak drží EU !!!!

james ( 6. prosince 2009 12:48 )

Člověk s mentalitou Obamy, který vyrostl na bázi jiné kultury, nikdy nepochopí souvislosti o historii a dalším vývoji euro-amerických vztahů a to nemluvím o potřebě držet Rusy zkrátka. On jen bude jezdit tam, kde mu zatleskají, pochválí ho a on bude zase říkat své líbivé "blá, blá, blá.....

Zobrazit celou diskusi