Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Santa Claus přestane dětem odpovídat na dopisy

ilustrační foto
ilustrační foto  (Autor: Archív)
Autor: ČTK, pes - 
20. listopadu 2009
09:55

Santa Claus v USA zřejmě přestane dětem odpovídat na dopisy. Důvodem je pochybná minulost jednoho z jeho pomocníků.

Program americké pošty, ve kterém stovky dobrovolníků odpovídaly na dopisy zasílané Santa Clausovi do města North Pole (Severní pól) na Aljašce, bude zřejmě letos omezen poté, co se ukázalo, že jeden z dobrovolníků byl v minulosti souzen za sexuální delikty, píše agentura AP.

Americká pošta odstartovala program s názvem Operace Santa v roce 1954. Dopisy dětí v něm byly rozesílány dobrovolníkům po celých Spojených státech a ti na ně poté odpovídali jménem elfů a Santových pomocníků. Minulý rok ale jeden z poštovních úředníků v Marylandu odhalil, že jeden z těchto dobrovolníků v minulosti spáchal sexuální delikt.

Příslušný úředník dokázal zasáhnout dřív než stačil dotyčný dítěti odpovědět. Úřady to ale znepokojilo natolik, že se rozhodly zpřísnit pravidla, kvůli kterým už nebudou dopisy moci být přeposílány přes městečko North Pole a zřejmě ani nebudou označeny razítkem Santova "domova". Operace Santa bude nadále probíhat na regionální úrovni, ale není jisté, zda se děti dočkají odpovědi na své dopisy.

Obyvatele městečka North Pole to rozzuřilo a přirovnali americkou poštu ke skřítkovi jménem Grinch, který se ve stejnojmenném filmu pokoušel ukrást Vánoce. Dvoutisícové městečko z velké části profituje z turistického ruchu, spojeného právě se Santovým domovem a jeho poštovním razítkem.

Zobrazit celou diskusi