Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Sonda potvrdila: Na Měsíci je voda!

Sonda potvrdila: Na Měsíci je voda!
Sonda potvrdila: Na Měsíci je voda!  (Autor: Archiv)
Autor: ČTK, pal - 
13. listopadu 2009
20:24

Američtí vědci definitivně potvrdili to, že se na Měsíci skutečně nachází voda! Řízený dopad rakety a sondy LCROSS na Měsíc byl podle NASA úspěšný a dokázal, že se na souputníku Země voda skutečně nalézá, byť v jiné podobě, než vědci předpokládali.

Informoval o tom dnes server BBC. Sonda do jižního pólu Měsíce narazila už začátkem října.

Podle zástupců NASA našla sonda na Měsíci "významné" množství vody. Jeden z vědců uvedl, že její množství se rovnalo několika desítkám litrů.

Při misi do Měsíce nejprve narazila nosná raketa a vyrazila do vesmíru gejzír měsíčního prachu. Satelit LCROSS odeslal na Zemi záznam dopadu i vymrštěného měsíčního materiálu, v němž zařízení zaznamenalo hojné množství vodní páry. Sonda pak proletěla mrakem částic a o čtyři minuty později sama dopadla na měsíční povrch.

"Odhalujeme tajemství našeho nejbližšího souseda," popsal nové zjištění vedoucí vesmírného výzkumu NASA Michael Wargo. "Měsíc skrývá řadu tajemství a LCROSS přidal další vrstvu našemu poznání," dodal Wargo.

Výskyt molekul vody v měsíčním povrchu už prokázaly jiné mise. Astronomové ale chtěli zjistit, zda by se životadárná tekutina mohla ukrývat právě v temných kráterech na měsíčních pólech, do nichž neproniká sluneční světlo. Objevení vody je důležité pro plány na přistání na Měsíci a vybudování stálé lunární stanice.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jarypadlo ( 14. listopadu 2009 13:36 )

náklady tomu odpovídají-už vidím využití: po vybydlení naší Země se tam lidstvo dokáže přetěhovat!!!

Zobrazit celou diskusi