Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Opět padne Berlínská zeď! Z domina!

Autor: INT, han - 
9. listopadu 2009
06:54

Byla nejznámější zdí světa. Ale také místem utrpení. Dnes (v pondělí) je tomu 20 let, co byla stržena a s ní i komunistický režim.

Do dneška je však Berlínská zeď stále turistickým lákadlem. Zůstaly sice jen zbytky, většina betonových kusů byla rozdrcena. A právě dnes se Berlín obleče do slavnostního, aby výročí pádu velkolepě oslavil... A zeď spadne znovu. Tentokrát ale z obří zvětšeniny domina!

Hlavní ceremoniál dnešních oslav se odehraje u Braniborské brány, jednoho ze symbolů Berlína. Právě ona stávala přesně na hranici mezi východem a západem města. Očekává se účast statisíců lidí a chybět nebudou ani světoví státníci. Česko budou podle médií zastupovat prezident Václav Klaus a premiér Jan Fischer. Mezi hosty bude i ruský prezident Dmitrij Medveděv a někdejší sovětský vůdce Michail Gorbačov či americká ministryně zahraničí Hillary Clinton.

Návštěvníci nepřijdou ale ani o symbolický pád zdi, tentokrát z obřích kamenů domina. Bude kopírovat někdejší zeď v délce 1,5 km. Tvoří ji kolem tisícovky dílů, které pestře vyzdobili školáci, umělci i prominenti. Jeden z kamenů pomalovali na české ambasádě berlínské školačky. Na jedné straně je zeď obrůstající růžemi a na druhé Hurvínek se Žerykem, jak pomáhají kamarádovi přelézt betonovou bariéru. První článek domina by měl podle agentury DPA povalit bývalý polský disident a pozdější prezident Lech Walesa. Na závěr nebe nad Berlínem rozzáří ohňostroj.

Berlínská zeď jako domino? Spadne v pondělí! Berlínská zeď jako domino? Spadne v pondělí! | profimedia.cz, EPA, Reuters, ČTK

Fakta:

Stála 28 let

Měřila přes 160 km

Šířka? 1,5 m

Výška? 3,6 m

Hlídalo ji 30 000 vojáků

Překonalo ji asi 5000 lidí

Nejméně 239 lidí při jejím překonávání zahynulo

 

 

 

 

 

smrk ( 9. listopadu 2009 10:01 )

No, potom co tady za 20 let předvedli, tak nic jiného než vymývání mozků jim nezbývá !!!!!!!

komarius ( 9. listopadu 2009 09:04 )

krize nekrize,na propagandu musí být!!

Zobrazit celou diskusi