Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Mohamed Al Fayed se chce stát prezidentem nezávislého Skotska

Archív
Archív  (Autor: SITA)
Autor: ČTK, am - 
25. října 2009
08:36

Egyptský miliardář vyzval Skoty, aby se distancovali od "Angličanů a jejich hrozných politiků", a prohlásil, že je připraven stát se prezidentem nezávislého Skotska.

"Vy Skotové žijete v bezvědomí již příliš dlouho," řekl pro noviny Al Fayed, který má statek ve skotském pohoří Highlands. Dodal, že doufá v získání skotského občanství, pokud by země získala nezávislost.

"Poskytnu Skotsku jakoukoli pomoc, aby dosáhlo samostatnosti. Až vy Skotové budete svobodní, budu připraven stát se vaším prezidentem," uvedl egyptský magnát, který několikrát marně žádal o britský pas.

Ve Skotsku byl v roce 1999 zvolen po 300 letech parlament a země má od téhož roku regionální vládu. Skotský premiér Alex Salmond z nacionalistické Skotské národní strany (SNP) slíbil uspořádat referendum o nezávislosti, ale britský premiér Gordon Brown, který se ve Skotsku narodil, je zásadně proti tomu.

"Učiním pro Skotsko všechno, ale nepřeji si Alexe Salmonda. Požádal jsem ho o schůzku, ale odmítl. Chtěl jsem mu nabídnout pomoc a rady, ale nechtěl," dodal Mohamed Al Fayed.

Egyptský miliardář, majitel luxusního obchodu Harrods v Londýně a londýnského fotbalového klubu Fulham, těžce nesl smrt svého syna Dodiho Al Fayeda, jenž zemřel při automobilové nehodě spolu s princeznou Dianou v roce 1997 v Paříži. Dlouho tvrdil, že oba přišli o život při komplotu nastrojeném princem Philipem, chotěm královny Alžběty II.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

anasyi ( 26. října 2009 01:31 )

tam by ho mezi sebe nechteli,ti v parlamentu?

vrba ( 25. října 2009 12:15 )

místo"Al" dát "Mac". A je Skot jak poleno.

Zobrazit celou diskusi