Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Mexická policie dopadla vrahy 18 lidí

Ilustračné foto
Ilustračné foto  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, pal - 
25. září 2009
23:05

Mexická policie dopadla vrahy, kteří 2. září v protidrogovém středisku v mexickém městě Ciudad Juárez zabili 18 lidí. Podezírá je, že mají na svědomí i další zločiny s celkem 45 oběťmi.

Oznámily to dnes mexické bezpečnostní složky. Násilí však pokračuje a jen za dnešek bylo v Mexiku zabito 26 lidí, z toho 16 ve státě Chihuahua, často bestiálním způsobem.

Pro podezření z vraždění v Ciudad Juárez bylo zadrženo šest osob. Podle vyšetřovatelů vtrhli před třemi týdny do střediska El Alviane, postavili své oběti ke zdi u vchodu do střediska a začali střílet. Nejméně pět dalších osob bylo zraněno. Město zaznamenalo celkem šest útoků proti zařízením podobného druhu, která totiž slouží často jako náborová střediska pro "řadové vojáky" drogových kartelů.

Město Ciudad Juárez, které hraničí s texaským El Pasem, patří k nejkrvavějším v Mexiku. Už několik let tu zuří boj o kontrolu nad lukrativním obchodem s drogami, který mezi sebou svádějí konkurenční drogové gangy, jež zároveň likvidují policisty a další představitele státní moci.

Odhalení pachatelů vražd je však v Mexiku poměrně vzácné. Jen za dnešek bylo oznámeno v celé zemi 26 dalších vražd. Největší rozruch vzbudil nález těl pěti mladých žen ve státě Guerrero. Zastřeleny byly údajně automatickou zbraní typu AK-47, jejich těla ležela kolem auta na silnici mezi městy Acapulco a Zihuatanejo. Pozadí činu je zatím nejasné.

V severním státě Chihuahua byly ve stejnojmenném městě nalezeny uřezané hlavy tří mladíků. Byly uloženy v chladicí tašce pod sochou nazývanou Sedm malých hlaviček. K tašce bylo připevněno poselství "Nekraďte auta!", napsané údajně zločineckou organizací La Línea.

Od začátku letošního roku bylo v Mexiku údajně zavražděno 5354 lidí, z toho nejvíce na severu a v souvislosti s obchodem s drogami.

Zobrazit celou diskusi