Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Evropská komise chce, aby Kanada zrušila víza pro Čechy

Archív
Archív  (Autor: Archív)
Autor: ČTK, šim - 
21. září 2009
19:12

Pokud Kanada nezruší do konce roku víza pro české občany, pak Evropská komise navrhne protiopatření. Mohlo by se jednat o zavedení víz pro kanadské diplomaty cestující do EU.

Novinářům to po jednání unijních ministrů vnitra řekla náměstkyně českého ministra Lenka Ptáčková Melicharová.

Kanada víza zavedla letos v červenci. Zdůvodnila to stejně jako při podobné situaci před několika lety velkým počtem českých žadatelů o azyl. Situace vyvolala diplomatické napětí mezi oběma zeměmi. Praha kvůli tomu i na čas povolala zpět českého velvyslance, což je diplomatický krok dávající najevo výraznou nespokojenost.

"Situace není přijatelná, nejen pro Českou republiku, ale i pro celou Evropskou unii," řekl eurokomisař Jacques Barrot, pod něhož v EK spadá problematika víz. Dodal, že se hodlá v celé věci angažovat a právě toto zástupcům Ottawy v budoucích rozhovorech zdůrazňovat. Nicméně nyní je podle něj hlavní jednání.

"Komise naznačila, že ve zprávě bude kromě popisu situace i návrh řešení problému, to znamená i některé opravné prostředky, které mohou být využity," řekla náměstkyně českého ministra o připravované analýze EK, která se česko-kanadským sporem zabývá a kterou by měl výkonný orgán EU předložit nejpozději do 6. listopadu.

"Pan komisař (Jacques Barrot) zmínil, že by mohlo dojít k tomu, že by byla zavedena víza pro (kanadské) diplomaty cestující do EU," řekla Ptáčková Melicharová po neformálním jednání při obědě ministrů vnitra. "Je to jen hypotéza," poznamenal Barrot na závěrečné tiskové konferenci po dnešním bruselském jednání.

Barrot byl oproti interpretaci české náměstkyně ve svém vyjádření zdrženlivější pokud jde o to, v jakém případě by přišel s návrhy protiopatření.

Věc má prý dvě roviny - jde o to zřídit konzulární pobočku v ČR, aby Češi nemuseli kvůli vízům jezdit do Vídně, a pak celkové zrušit vízovou povinnost. Pokud by k žádnému pokroku nedošlo, pak by prý přišla EK s návrhy protiopatření. Náměstkyně hovořila při nastiňovaní debaty za uzavřenými dveřmi o tom, že tyto kroky by se daly očekávat, pokud se situace nevrátí do původní podoby, tedy když se víza nezruší.

Od některých zemí zaznívaly podle Ptáčkové Melicharové i návrhy, že by se dalo na Kanadu tlačit pomocí blíže neupřesněných hospodářských opatření. "Opatření v hospodářské oblasti mohou být ještě daleko efektivnější," podotkla náměstkyně. Pomoc při řešení situace každopádně přislíbila jak Evropská komise, tak švédské předsednictví unie.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi