Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Problém: Discovery neodstartoval ani napodruhé!

Ilustr. foto
Ilustr. foto  (Autor: Archív)
Autor: ČTK, jos - 
26. srpna 2009
07:31

Kvůli špatnému palivovému ventilu odložil americký Úřad pro letectví a vesmír (NASA) dnešní (středeční) start raketoplánu Discovery k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), uvedla agentura AP.

Jednalo se o druhý pokus o start poté, co první úterní byl odvolán z důvodu špatného počasí.

Porouchal se ventil, který slouží k čerpání paliva z externí nádrže do hlavních motorů. Inženýři při přípravě raketoplánu ke startu zkoušeli otevřít a zavřít ventil a zjistili, že je rozbitý. Stav ventilu zatím nebyl odborníky upřesněn, řekl mluvčí NASA Allard Beutel. Termín dalšího pokusu proto nebyl dosud stanoven.

Raketoplán měl vzlétnout z vesmírného střediska na Floridě v 7:10 SELČ. V rámci jeho přípravy se již začaly plnit vnější nádrže palivem, ale sedmičlenná posádka ještě na palubě nebyla.

Řízení letu odvolalo první úterní pokus o start jen několik minut před vypuštěním raketoplánu, které bylo plánovano na 07:36 SELČ. Čekalo do poslední chvíle, zda déšť a blesky, které v noci na úterý zasáhly okolí Kennedyho vesmírného střediska na mysu Canaveral, neustanou.

Discovery má ve vesmíru pobýt 13 dní. Na stanici dopraví více než sedm tun zásob a vybavení. Posádku Discovery tvoří šest mužů a jedna žena. Americký pilot Kevin Ford se na své první vesmírné misi stane pětistým člověkem, který překročí práh atmosféry a podívá se do kosmu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi