Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Phillip Morris: Zaplatí 250 milionů za smrt kuřačky

Únor 2001: zleva Betty a její dcera Jodie držící její vnučku Jacqueline
Únor 2001: zleva Betty a její dcera Jodie držící její vnučku Jacqueline  (Autor: Foto profiemdia.cz)
Autor: INT, so - 
26. srpna 2009
05:00

 

Američanka Jodie Goldstein dostane čtvrt miliardy korun, ale žádnou radost z toho nemá. Tyto peníze totiž vysoudila její matka Betty Bullock (†64) na tabákovém koncernu, ale než se dočkala rozsudku, tak zemřela.

Společnost Philip Morris nyní bude platit za to, že dlouholeté kuřačce zničila zdraví a poslala ji na smrt.

Betty Bullock pocházela z Kalifornie a zemřela před šesti lety na rakovinu plic. Kouřila od svých 17 let, převážně značku Benson and Hedges, kterou vyrábí Philip Morris. A před osmi roky, když už věděla, že na rakovinu plic brzy zemře, zažalovala světoznámého tabákového výrobce.

Zástupci této obří společnosti argumentovali u soudu tím, že Betty mohla kdykoliv přestat a že věděla o škodlivém vlivu kouření na lidské zdraví.

Betty zase oponovala, že firma podvádí a prodává škodlivé výrobky. Už v roce 2002 soud tabákovému koncernu doporučil vyplatit náhrady v tehdy rekordní výši 560 miliard korun, později však soudce částku podstatně snížil.

Předloni odvolací soud předchozí rozhodnutí zvrátil a nařídil nový proces. V pondělí pak speciálně sestavená porota poměrem devět ku třem rozhodla o částce čtvrt miliardy korun, kterou dostane Bettina dcera Jodie.

 

paila ( 26. srpna 2009 10:52 )

To je absurdní, ta ženská kouřila téměř půl století, to je dost dlouhá doba na to, aby si uvědomila, že si tu rakovinu způsobila sama. Prošla si sice peklem, ale vlastní vinou.

Zobrazit celou diskusi