Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Taxi budoucnosti: Čeká vás jízda bez řidiče!

Autor: INT, vk - 
23. srpna 2009
05:10

Žádné zácpy, výpary, přecpané ulice či MHD... Taková bude doprava budoucnosti. Prvním krokem k ní je futuristické vozítko, které vás dopraví, kamkoliv si budete přát. A co víc – tohle autíčko se obejde bez řidiče!

„Může to mít stejný vliv na dopravu jako sestrojení rakety na počátku 19. století,“ říká jeho tvůrce profesor Martin Lowson, který stál i v pozadí vesmírného cestování a na výrobě tohoto vozidla pracuje již od roku 1995.

Poprvé by mělo být vozítko uvedeno do provozu příští rok na londýnském letišti Heathrow. Jízda s ním bude jednoduchá, stačí zadat na dotykové obrazovce cíl cesty a stisknout tlačítko start. A pokud byste se snad cítili za jízdy osamoceni či měli nějaký problém, pak stačí stisknout druhé tlačítko, které bude ve vozítku k dispozici, a můžete si pohovořit s kontrolorem, jenž bude hlídat, zdali jedete tam, kam si přejete.

Na londýnském letišti bude futuristické vozítko jezdit mezi parkovišti a terminálem 5, což mu bude trvat asi 3 až 4 minuty. Předpokládá se, že ho každoročně využije až půl milionu cestujících.

Prozatím je autíčko, které rychlostí 40 km/h přepraví 4 cestující, k vidění v londýnském muzeu vědy a techniky, kde se těší nebývalému zájmu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi