Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Rodina pohřbila rumunského Roma, který utonul v Česku!

V den pohřbu rodina očekává až tisíc smutečních hostů
V den pohřbu rodina očekává až tisíc smutečních hostů  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, oj, shp - 
9. srpna 2009
18:25

V rumunském městečku Calimanesti se v neděli rozloučila romská rodina se zesnulým Ionem Micleskou (†17). Chlapci se stal osudný nápad zaplavat si poblíž Staré Boleslavi. I když se mladíka podařilo po půl hodině z vody vytáhnout, tak minulé pondělí zemřel ve vinohradské nemocnici.

„Do městečka se s chlapcem přijelo rozloučit asi 400 příbuzných,“ říká Jan Šibík z časopisu Reflex. Mladík se dočkal rozloučení spojeného s poctami, které přísluší nejvýznamnějším členům rozvětvené romské rodiny.

Pohřeb rumunských olašských Romů má řadu zákonitostí, které se dědí už po generace. Rozloučení se zesnulým si lidé nedovedou představit právě bez třídenní tryzny. Do rakve navíc nebožtíkovi dávají věci, které měl rád a jež se mu budou hodit na onom světě. V případě Iona Miclescu to byl například parfém, mýdlo, hřeben i kartáček na zuby. V rakvi se objevily i peníze.

Pro rodinu je nešťastné úmrtí mladíka tragédií. Dimofte měl celkem sedm synů a Ion je už třetí, kterému chystá pohřeb. Jeden z Ionových sourozenců se utopil a další zemřel při automobilové nehodě...

anleon ( 10. srpna 2009 10:50 )

Jde vidět, že hážete všechny cigány do jednoho pytle, ale oni nejsou všichni stejní a řekně te mi, kdo nelže??? Karle128 neříkej, že ty jsi nikdy nezalhal, tak co tady píšeš krávoviny??? Trochu se vzpamatujte, jsou to lidi jako my, akorát jsou tmaví, vždyt i my ostatní se mohli narodit s tmavou barvou kůže!!! Končím, bo mi je z vás na blití!!!

karel128 ( 10. srpna 2009 09:53 )

Ha,Ha,Ha- obyčejný cikán. Jen skoušeli i z toho neštěstí vytřískat co se dá. Zbytečně se neříká když lžeš - necigáň -, cikán to má od narození / jako divoká zvěř/ v krvi. Lhát, podvádět, krást a různě se přiživovat, oblbovat poctivý lidi. A ty PLOUTEV už tady dlouho prudíš, píšeš samé nesmysly, ukazuješ jaký jsi debílek..!

helena ( 10. srpna 2009 09:23 )

nikoho ten cikán nezajímá

paila ( 9. srpna 2009 22:25 )

Balkánský pohřeb se hodně liši od toho českého. Tělo zemřelého je opravdu vystaveno minimálně 24 hod v místnosti. Většinou ženy ho oplákavají a pijí hořkou kávu v místnosti s neboštíkem, muži většinou sedí v oddělené místnosti a kromě hořké kávy taky kouří. Po vypití kávy dají na tácek nejen prázdný hrnek, ale i penize, proto pro ně není takový problém složit se na pohřeb. Takto se oplakáva 7 až 40 dní, samozřejme mezitím je neboštík pohřben do země. Nevím, proč se tu pořád řeší ten rumunský kluk, pobyt Rumunů na našem území se vyjasnil, bylo jim vysvětleno co můžou a co ne a pokud vím, tak ani nekradli ani jinak neškodili, tedy až tu zničenou louku od otevřených ohnů a výkalů, což je nechutné. Pojištění zaplatí rumunska pojišťovna, takže už není potřeba se bát o kapsy daňových poplatníků. otázka pro redaktory: proč jste tak posedlý tím rumunským romským klukem, to z něj děláte posmrtné VIP anebo jen máte okurkovou sezónu?

bomel ( 9. srpna 2009 20:05 )

které panuje v Rumunsku, musela mrtvola děsně páchnout po tolika dnech. Dali mu také deodorant do rakve?

Zobrazit celou diskusi