Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Raketoplán Endeavour: Konečně vzlétl, ale je poškozen!

Archív
Archív  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, val - 
16. července 2009
09:16

Americký raketoplán Endeavour se sedmičlennou posádkou ve čtvrtek úspěšně vzlétl z vesmírného střediska na Floridě k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Podle televizních záběrů NASA se přitom ale oddělilo od vnějších nádrží několik úlomků a raketoplán poškodily!

Několik úlomků, asi z izolační pěny či ledu, odpadlo z vnější nádrže v prvních minutách po startu a narazilo do raketoplánu, který mohly poškodit, řekl mluvčí amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Bill Gerstenmaier.

Mluvčí upřesnil, že na videozáznamu jsou jasně vidět na předku raketoplánu dva až tři dopady úlomků, které ovšem podle odborníků nepředstavují v největší pravděpodobnosti komplikace. "Problém by mohl být na zádi raketoplánu. To uvidíme v okamžiku, kdy se vesmírný koráb otočí krátce před pátečním připojením k ISS," dodal Gerstenmaier.

Američané si dělají velkou starost se škodami, které mohou takové úlomky způsobit, od katastrofy raketoplánu Columbia v roce 2003. Ten se v důsledku poškození tepelného štítu odpadlou izolační pěnou tehdy během přistávacího manévru a vstupu do atmosféry rozpadl. Nikdo ze sedmi členů posádky, pěti mužů a dvou žen, nehodu nepřežil.

Úřad NASA potvrdil, že raketoplán ve čtvrtek dosáhl bez problémů oběžné dráhy kolem Země, a to za devět minut po startu. Jednalo se o šestý pokus o start Endeavouru. Předchozí pokusy překazily nejprve technické závady a poté nepřízeň počasí.

Vesmírná stanice se nachází 354 kilometrů nad Zemí a raketoplán ji má spojit v pátek v 19:55. Vystřídá se také jeden člen stálé posádky komplexu - Japonce Koičiho Wakatu, který byl na stanici od března, nahradí Američan Timothy Kopra.

parrot ( 16. července 2009 14:01 )

Nejsem teda velkej expert ale ta stanice skutečně leží tak nízko nad zemí ? 354 km se mě zdá málo. Ten raketoplán vyvine asi větší fičák než 1000 km/h a to by tam byl za 20 minut, proč by potom letěl dva dny ? Je tu nějakej astronaut ?

gogo ( 16. července 2009 12:22 )

Uklidníme se, nic se zatím neděje, dále se dočteme, že "mohl" být poškozen, ale nadpis je holt nadpis... To je marné... A pravda ? Koho dnes zajímá pravda ! Ta přece již dávno zvítězila nad lží a nenávistí ! Nebo se mýlím pane Havle ?

Zobrazit celou diskusi