Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Zachráněná dívka (14) z letadla smrti: "Tatínku, spadli jsme do vody!"

Tahle dívka jako jediná z více než 150 cestujících přežila havárii airbusu jemenských aerolinií
Tahle dívka jako jediná z více než 150 cestujících přežila havárii airbusu jemenských aerolinií  (Autor: AFP)
Autor: ČTK, pet - 
1. července 2009
12:50

Jediným cestujícím, kterého se podařilo zachránit ze zříceného jemenského letadla, je čtrnáctiletá dívka. Jmenuje se Bakari - v překladu to znamená "naděje". Tady je její dojemný příběh.

"Tatínku, spadli jsme do vody," byla její první slova, když volala svému otci z nemocnice.

Dívku zahlédl v rozbouřených vlnách mezi těly pasažérů a troskami francouzský záchranář. Když ji vytahoval, třásla se. "Pokusili jsme se jí hodit plovák. Nemohla ho ale chytit. Musel jsem skočit do vody, abych ji vytáhl," popsal.

"Pořád se jen třásla. Zabalili jsme ji do prostěradel, dali jí teplou vodu s cukrem a zeptali se jí, jak se jmenuje a odkud je." Řekla nám, že žije Marseille a jmenuje se Bakari. Všichni kolem byli šťastní, že se ji podařilo zachránit. O to větší bylo překvapení, když zjistili, že její jméno Bakari v překladu znamená "naděje".

Bakari byla pořezaná v obličeji a utrpěla zlomeninu klíční kosti. Její stav byl však v noci stabilizovaný. "Její zdraví není ohroženo. Vezmeme-li v úvahu, jaký šok utrpěla, je velmi klidná," konstatoval místní lékař Bin Imání.

Podle výpovědi otce Bahiaové někteří cestující pád letadla přežili. V rozhovoru s francouzskou televizí i-télé uvedl, že mu to po telefonu z nemocnice řekla jeho dcera.

"Slyšela jsem lidi, jak mluví. Ale nikoho jsem neviděla. Okolo mě bylo všechno černé," popsala hrůzné okamžiky nehody.

Bahiaová na Komory cestovala se svou matkou, která jí chtěla ukázat kulturu předků. Sotva prý umí plavat, ale nad hladinou se po nehodě udržela dostatečně dlouho, sdělil její otec, který dívku charakterizoval jakou "křehkou".

Otec zachráněné dívky Kassim Bakari

Otec zachráněné holčičky Kassim Bakari Otec zachráněné holčičky Kassim Bakari | AFP

První zprávy informovaly o tom, že záchranářům se podařilo vylovit z oceánu dítě - malé batole. Podle dalších zdrojů se mělo jednat o pětileté dítě. Oficiální zdroje později uvedli, že se jedná o čtrnáctiletou dívku.

Airbus A310-300 jemenské letecké společnosti se zřítil necelých 15 kilometrů severně od komorského pobřeží. Na palubě stroje, který letěl z jemenského hlavního města Saná, se nacházelo 142 pasažérů a 11 členů posádky.

Mapa tradédie Mapa tradédie | Blesk.cz

mouse ( 1. července 2009 18:39 )

Heheh, sem si nevišiml, super

parrot ( 1. července 2009 15:55 )

Oceňuji, že v této situaci skutečně zvolil to správné tričko

Zobrazit celou diskusi