Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chlapeček má rakovinu varlat, ale děti mít bude!

Ilustračné foto
Ilustračné foto  (Autor: ČTK)
Autor: Famous, val - 
22. června 2009
15:11

Jsou mu tři měsíce, přišel o varlata, ale dítě bude moci jednou mít. Medicína opět postoupila o významný krok kupředu. Dosud to bylo možné jen v případě dospělých mužů, ale díky vědcům z Pensylvánie dostanou nově šanci vidět jednou své potomky i děti.

Chlapeček má rakovinu varlat, po jejíž léčbě bude neplodný. I když jeho pohlavní orgány zatím nedokážou vytvořit zralé spermie, lékaři mu šanci na otcovství dali.

Jak je to možné? Zmrazili mu totiž zárodečné spermatické buňky a z nich budou moci jednou vypěstovat zralé spermie, které pomocí zkumavky oplodní vajíčko vyvolené partnerky.

Kdo by očekával nadšení z pokrokové metody asi bude zklamán. V USA už se ozývá kritika od těch, kteří hájí etické zájmy dítěte. To totiž nemůže ještě rozhodnout o tom, zda by se zákrokem souhlasil.

Dosud lékaři zachraňovali plodnost pacientů s rakovinou varlat pouze odebráním zralých spermií. To znamenalo, že dotyčný musel dosáhnout alespoň pubertálního zrání, kdy se objevují první hotové spermie.

Zárodečné spermatické buňky se sice ve varlatech chlapců vyskytují už po porodu, ale je jich velmi málo, takže lékaři je musejí po odběru v laboratorních podmínkách uměle namnožit. Buňky budou zmraženy a uchovány do dospělosti tříměsíčního chlapce. A ten, když se rozhodne pro otcovství, buď podstoupí další zákrok, během něhož mu lékaři zárodečné buňky vrátí do varlat, kde se z nich přirozeně působením pohlavních hormonů vytvoří zralé spermie, nebo budou pohlavní buňky dopěstovány v laboratorních podmínkách uměle.

První podobný odběr u tříměsíčního chlapce provedli experti z Dětské nemocnice ve Philadelphii.

mejsehezky ( 22. června 2009 15:32 )

Nebylo by lepší "v případě dospělých mužů"?

Zobrazit celou diskusi