Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Slovenský velvyslanec Migaš: Donášel StB?!

Jozef Migaš
Jozef Migaš  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, brum - 
19. června 2009
21:44

Nový slovenský velvyslanec v Rusku a bývalý předseda parlamentu Jozef Migaš údajně donášel komunistické Státní bezpečnosti (StB) na spolužáky z kyjevské univerzity.

Uvedla to v pátek slovenská televize Markíza, která se odvolala na archivní dokumenty. Migaš spolupráci s StB popřel.

Podle Markízy Migašovi během studia v Kyjevě důstojník StB z československého velvyslanectví nabídl spolupráci. Migaš "ochotně přislíbil spolupráci jako důvěrník", citovala televize z archivních dokumentů. Kategorie důvěrník však nemusela podle slovenských pravidel znamenat vědomou spolupráci s StB.

Migaš údajně podle Markízy důstojníka rozvědky informoval o tom, co říkají polští studenti politické situaci v Polsku. Údajně také zjistil informace o dvou stážistech ze západního Německa, před návratem domů prý informoval pracovníka rozvědky o názorech rektora univerzity na československé studenty.

Migaš byl před pádem komunistického režimu dlouholetým funkcionářem komunistické strany. Před rokem 1989 působil v jejím ideologickém oddělení a učil na Vysoké škole politické. Šéfem parlamentu byl během první vlády Mikuláše Dzurindy v letech 1998 až 2002. V minulosti také stál v čele Strany demokratické levice. Po odchodu z politiky se začal věnovat podnikání a obchodu s Ukrajinou. Tento týden od prezidenta převzal pověřovací listiny pro post velvyslance v Moskvě.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi