Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Africká sekce Al-Káidy prý zabila britského rukojmího

Pákistán
Pákistán  (Autor: AFP)
Autor: ČTK, šim - 
3. června 2009
09:18

Členové severoafrické sekce Al-Káidy zavraždili britského rukojmího Edwena Dyera, protože britská vláda nesplnila jejich požadavky.

Teroristická organizace Al-Káida v muslimském Maghribu to dnes oznámila na internetových stránkách muslimských radikálů. Žádala za Brita propuštění palestinského kolegy zadržovaného v Británii.

Britský premiér Gordon Brown označil zavraždění turisty za "barbarský čin".

Dyer zemřel v neděli, ale prohlášení nepopisuje, jak. "Britský rukojmí byl zabit, aby on i Británie pocítili malou část toho, co nevinní muslimové zakoušejí každý den z rukou křižáků a židovské koalice," uvádí se v prohlášení.

Brit byl mezi čtyřmi evropskými turisty, které radikálové zajali 22. ledna v Nigeru. Němku a Švýcarku, které byly ve skupině, v dubnu v Mali propustili, ale Švýcara Wernera Greinera a Dyera drželi v zajetí dál. Několik zpráv z Alžírska uvádělo, že únosci za oba Evropany žádají výkupné deseti milionů eur (267 milionů korun).

Dvacátého května ale skupina prodloužila o čtrnáct dní původní ultimátum pro Dyera a žádala, aby Británie propustila Palestince abú Katadu. Ten je vězněn od roku 2005 a členství v maghribské organizaci popírá. Britský soud v únoru rozhodl, že může být muž deportován do Jordánska, i když mu tam hrozí mučení.

Podle maliských zdrojů citovaných agenturou AFP oba Evropany držela skupina vedená Alžířanem Abdalhamídem abú Zajdem

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi