Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Justiční omyl: Jerry (47) seděl 23 let nevinně!

Jerry Evans konečně na svobodě
Jerry Evans konečně na svobodě  (Autor: profimedia.cz)
Autor: INT, so - 
1. června 2009
05:13

Američan Jerry Lee Evans (47) jásá, ale jeho radost se dere na svět přes hořké slzy. Právě byl propuštěn po 23 letech z vězení, kde seděl zcela nevinně. Až testy DNA nyní prokázaly, že v březnu 1985 nemohl znásilnit a oloupit studentku (tehdy 18).

„Je to skvělé být volný,“ uvedl po odchodu ze soudní síně Evans. „Věděl jsem, že to jednou přijde. Jen jsem netušil, že to potrvá 23 let,“ dodal černoch z Texasu, který se zřejmě dočká za nespravedlivě strávená léta za mřížemi pořádného odškodnění.

V Evansově kauze sehrála hlavní roli identifikace, při níž ho oběť, tehdy osmnáctiletá běloška, označila za násilníka. Evansova obhájkyně připomněla, že její klient žádal opakovaně o testy DNA – soudy ale žádost ignorovaly. Až nyní, při novém projednávání, laboratorní výsledky Jerryho Evanse jako viníka bezpečně vyloučily.

Žaloba uznala, že testy nevedly ke zjištění jiného možného pachatele a že v tuto chvíli neexistuje ani žádný podezřelý. Evansovi se osobně omluvil soudce.

„Doufám, že vašich příštích 23 let bude šťastnějších než těch uplynulých 23,“ řekl soudce při vynášení verdiktu.

jack08 ( 1. června 2009 16:47 )

...protože u nás by dostal maximálně 5 let a v půlce by ho propustili za vzorné chování.

djaba ( 1. června 2009 15:43 )

Není šprochu , aby nebyla pravda trochu .Jen tak se podezřelý nestal , tehdejší důkazy byly dostatečné . Testy DNA sice mohly něco prokázat , spíše pomohly jeho právníkovi . Takže si nemyslím , že by byl nevinný . No a ve vězení alespoň neměl starosti o každodenní chléb .

djaba ( 1. června 2009 12:59 )

No a teď je mi to jasné úplně.

hani ( 1. června 2009 12:45 )

TO jsou lez ze kod DNA nikdy ne meni! Vas M.Macek zmenil sebe DNA aby ne platit vyzyvne na dceru sve pritelkyne a jeji. On dobre vi ze geny jsou infekce, kteru mozne zminit. Za roky vezeni DNA taky mini - jine jidlo a neco ochutnal i ma jine geny. V USA nekdo hned vydelava na tom dobre penize. A zlocinec jeste bude mit penize jako odskodne! Podivejte na zyduv z Evropy, Gruzie, Uzbekistana a Efiopie - vsechne ruzne! Kde zyje takove geny i ma! Jina barva pleti, tvar nosa a ust a podobne. Jenom stejne jsou zyde! Vite kolik v Cesku sidi ve vezeni nevynne vezni? STOVKY! Jako kdysi pri Staline! Jenom demokrate jako oranzove zajicky NIC_NIC ne vedi. Manzelka Paroubka taky zna jak pouzivat ruzne geny! Pani P nikdy ne mela potrat, protoze Paroubek neplodny. Mela jenom krvaceni od gena gemofilie! Hned pani tehotna - jsem psala ze musi hledat donora spermaru. To pani skocila do laboratorze. Ani na jeden den driv! Paroubek moc dobre to vi. Ne musite litovat nasilnikuv a zabijak! Nidko ne lituje jejich zertv, kterym zivot nikdo ne vrati! Mate takovych zabijakuv dost v nem. Bohunice. Znasilnovali, zabijeli, kradly, strykaly sestrycky morfinem! To dejelo se v roce 2004 v nem. Bohunice, Brno. Ne muzete jejich potrestat? Jenom muzete pro to reknut? NE, Paroubak drzi takovy eleksiry-zbran pro SEBE! Kdysi takove zabijaky zautoci i na vas - nikdo ne obrani! Nepotrestane zlo zautoci znov a znov. Jako VZDY!

siroky11 ( 1. června 2009 07:20 )

"podojil", jen co by to šlo a potom bych nabízel 1000 dolarů každému, kdo by tu "krávu", co ho obvinila ze znásilnění, pěkně "pomuchloval". A tak bych jí znepříjemnil život, že by si sama hodila "mašli" . 23 let života pryč!

Zobrazit celou diskusi