Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Moskva, Krakov a Riga: Demonstrace homosexuálů!

Průvod
Průvod  (Autor: AFP)
Autor: ČTK, tez - 
16. května 2009
09:23

V Moskvě, Krakově a Rize se v sobotu uskuteční průvody gayů a lesbiček. Homosexuálové tak chtějí upozornit na údajné nerespektování práv menšin.

Největší potíže se zřejmě očekávají v Moskvě, kde v minulosti při takovýchto demonstracích došlo k násilným střetům s policií, pravicovými extremisty i náboženskými fanatiky. V lotyšské metropoli Rize si homosexuálové povolení manifestace vymohli v pátek u soudu.

Ruská policie upozornila, že platí zákaz demonstrací homosexuálů a že bude na dodržování zákona "přísně" dohlížet. Gayové a lesby konání akce oznámili i přes zákazy. K Moskvě bude mezinárodní pozornost upřena o to víc, že se tam večer uskuteční finále písňové eurovizní soutěže.

V jihopolském Krakově chtějí lesbičky a gayové upozornit na netoleranci vůči menšinám, která panuje v polské, tradičně katolické společnosti. Pravicové a ultrakatolické organizace, kterým se nelíbí manifestace homosexuálů, chystají vlastní protiakci v centru města. Policie tam bude v pohotovosti.

james ( 16. května 2009 17:48 )

Jako heterosexuální člověk taky veřejně neprotestuji proti teploušům a lesbám. Takové demonstrace mluví o morálním úpadku a degradaci. Homosexuální demonstrace by se měli rozehnat "na bodák". Když je někdo deviant, prosím, ale ať s tím neotravuje ostatní lidi.

Zobrazit celou diskusi