Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Nejhledanější nacista John Demjanjuk jde před soud

Fotografie
John Demjanjuk  (Autor: internal)
Autor: ČTK, šim - 
12. května 2009
10:05

Jeden z nejhledanějších nacistických zločinců se bude zodpovídat ze svých činů před německým soudem. Letadlo Johnem Demjanjukem (89) přistálo v úterý ráno v Německu.

Z letiště v Clevelandu vzlétlo krátce po půlnoci na úterý letadlo s Johnem Demjanjukem, kterého americké úřady deportovaly pro podezření ze zločinů spáchaných za druhé světové války proti Židům, ze Spojených států do Německa. Informovala o tom agentura AP.

Demjanjuka, který údajně sloužil za druhé světové války jako dozorce nacistického vyhlazovacího tábora, přepravila v pondělí sanitka z jeho bydliště v Ohiu do přistěhovaleckého úřadu v Clevelandu. Po vypovězení ho letadlo přepravilo z USA do Německa, kde by se měl zodpovídat z obvinění, že se podílel na smrti nejméně 29.000 Židů v nacistickém vyhlazovacím táboře na území dnešního Polska.

Německý právník Ulrich Busch, který Demjanjuka zastupuje, řekl AP, že očekává přílet svého mandanta z USA na letiště v Mnichově "nejpravděpodobněji kolem dnešních 11:00 SELČ". Také německé ministerstvo spravedlnosti ve svém pondělním prohlášení uvedlo, že Demjanjukův přílet očekává v úterý.

John Demjanjuk John Demjanjuk | ČTK


Devětaosmdesátiletý Demjanjuk měl být deportován už v dubnu. Soud v americkém Cincinnati ale na poslední chvíli rozhodl o odkladu, a to kvůli jeho údajnému špatnému zdravotnímu stavu. Následný soud rozhodl, že při poskytnutí odpovídají péče je Demjanjuk deportace schopen.

Zatykač vydaný v Německu viní Demjanjuka z toho, že se od března do září 1943 podílel ve vyhlazovacím táboře Sobibor na smrti nejméně 29 000 Židů. Německý centrální úřad pro objasňování nacistických zločinů tvrdí, že je dost důkazů o tom, že Demjanjuk jako dozorce v táboře osobně vodil Židy do plynových komor. Demjanjuk všechna obvinění z válečných zločinů, jimž čelí řadu let, popírá.

Demjanjuk pochází z Ukrajiny a po druhé světové válce odešel do USA a získal tamní občanství. Popírá, že sloužil jak dozorce tábora, a tvrdí, že byl v roce 1942 jako voják Sovětské armády Němci zajat.

djaba ( 12. května 2009 21:22 )

Jasně , ať nikdo neříká že ho objevili až teď.A takových zase není tolik , aby se po válce ztratili.

hanahana ( 12. května 2009 15:41 )

Je dobre ,ze pan ktery se choval odporne se za sve ciny bude zpovidat.Nebude se mu umirat snadno,alespon si mozna v 89 letech uvedomi co zpusobil za zverstva.Kolik lidi muselo umrit kvuly takovymu ubozakovy.

mandat ( 12. května 2009 12:44 )

Cosi ted uz na nem vezmou ???? Proc nebyl odhalen drive ????

Zobrazit celou diskusi