Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Americká novinářka odsouzená v Iránu za špionáž

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, oj - 
10. května 2009
10:48

V Teheránu v neděli začal odvolací proces s americkou novinářkou Roxanou Saberiovou odsouzenou k osmiletému žaláři za špionáž ve prospěch Spojených států.

Rozsudek se podle právníka Saberiové očekává v příštích dnech. Proces se konal za zavřenými dveřmi. Původně některé zdroje uváděly, že by rozsudek mohl být vynesen ještě dnes.

"Máme dobré vyhlídky, jsme optimisté a věříme, že rozsudek z první instance bude podstatně změněn," řekl novinářům advokát Abdul Samad Choramšahí. "Verdikt je očekáván v nadcházejících dnech," dodal.

Rozsudek osmiletého vězení v první instanci vynesl jediný soudce ani ne po hodinovém slyšení. Dnes soud zasedal téměř celé dopoledne. Podle Choramšahího dali tři soudci obhajobě dost času a proces skončil v klidné atmosféře. Soudci však nevyhověli žádosti obhajoby o propuštění Saberiové na kauci.

Dvaatřicetiletou Saberiovou přivedli k dnešnímu soudu tři strážci. V tmavomodrém čadoru až po paty a bílých sandálech vypadala bledá a nervózní. Novinářka byla zatčena koncem ledna v Teheránu. Počátkem dubna byla odsouzena za špionáž pro Spojené státy, s nimiž Írán nemá dobré vztahy.

I prvoinstanční proces se konal za zavřenými dveřmi a novinářka se pak svěřila svému otci, že učinila nepravdivé doznání výměnou za slib brzkého propuštění. Pak zahájila hladovku, kterou tuto středu ukončila.

Rozsudek nad Saberiovou vyvolal ve světě pobouření a mnoho vrcholných politiků včetně amerického prezidenta Baracka Obamy vyzvalo k jejímu osvobození. Krátce po vynesení rozsudku vyzval íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád revoluční soud, aby odvolání věnoval co největší pozornost.

Saberiová spolupracovala v Teheránu s mnoha zahraničními médii do roku 2006, kdy jí úřady odebraly povolení.

Tento případ, který podle agentur hrozí znovu poškodit americko-íránské vztahy, přichází v době, kdy nová americká vláda učinila několik vstřícných gest vůči íránskému režimu s cílem navázat na dialog, který byl přerušen po íránské revoluci v roce 1979.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi