Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C

Sedmnáctiletá Britka vypije denně litr vodky a osm piv

Jamie-Lee Day v 17. vypije víc než dospělý chlap!
Jamie-Lee Day v 17. vypije víc než dospělý chlap!  (Autor: Reprofoto: dailymail.co.uk)
Autor: ČTK, brum - 
8. května 2009
05:55

Sedmnáctiletá Britka prý vypije denně litr vodky a osm plechovek piva. Přiznává také, že většinu týdenního kapesného 47 liber (asi 1400 korun) utratí za alkohol!

Pít začala ve 12 letech, píše list Daily Mail. Případ vyšel podle deníku najevo v době, kdy nejnovější výzkum poukázal na to, že počet Britek nadměrně popíjejících alkohol se v uplynulých osmi letech zdvojnásobil.

Autoři výzkumu zjistili, že 15 procent žen pravidelně konzumuje dvojnásobek množství alkoholu, než je považováno za bezpečné.

Jamie-Lee Day se už v opilosti zapletla do celé řady rvaček, skončila v nemocnici a kvůli pití také vzdala kurz podnikatelské administrativy. "Cítím se provinile, ale nutně potřebuji pití k životu, proto si raději koupím vodku než potraviny," řekla dívka. "Moje matka si dělá starosti, a tak mi kupuje jídlo a pomáhá mi platit účty, takže mi zbývají peníze na pití."

Alkohol poprvé ochutnala ve 12 letech. "Máma mi vždycky pití zakazovala, ale jednou večer jsme spolu s kamarádkou ukradly jejím rodičům lahev rumu a vypily ji v parku. Chtěli jsme zkusit, jaké to je, být opilý," připouští.

Bylo jí prý pak hrozně zle, zvracela a sotva se doplazila domů. V 15 už přešla výhradně na tvrdý alkohol, "protože se jím člověk opije rychleji".

Odborníci připisují růst spotřeby alkoholu mezi ženami jejich větší nezávislosti, včetně té finanční, a rostoucímu sklonu žít osamoceně. Má se za to, že půl milionu Britek pije tak moc, že tím ohrožují své zdraví.

Badatelé z Joseph Rowntree Foundation dospěli k závěru, že růst alkoholismu mezi příslušnicemi něžného pohlaví má na svědomí skutečnost, že jejich přítomnost v barech a výčepech je shovívavěji akceptována, a také fakt, že se pro domácí spotřebu kupuje stále více vína.

Studie o pijáckých zvyklostech Britů, vypracovaná lékařem Lesleyem Smithem a experty z Oxford Brookes University, vychází z analýzy výsledků sedmi samostatných pravidelných průzkumů britských vládních úřadů. Podle ní ženy nadále propadají zálibě v alkoholu méně než muži, a ty, které pijí, pijí méně než muži.

Nicméně důvodem k obavám podle této výzkumné práce je, že ženy pijí v posledních letech stále víc a že se rozdíl mezi pohlavími v tomto ohledu stírá. Badatelé také zjistili, že pije stále vyšší počet žen žijících osamoceně - ať už proto, že zůstaly svobodné, nebo proto, že se rozvedly nebo rozešly s partnerem.

Ženy podle studie pijí víc víno než muži, vinný mok zlevňuje, má stále vyšší obsah alkoholu a vinné sklenky jsou větší. Příslušnice něžného pohlaví také s větší pravděpodobností pijí doma - a je jich stále víc. Mnohé z těch, které pijí nadměrně a v množství ohrožujícím své zdraví, prý nepovažují svou konzumaci alkoholu za významnou.

V Česku si život bez skleničky podle průzkumu neumí představit 14 procent lidí, častěji muži. Alkohol je běžnou součástí životního stylu pro 61 procent lidí. Nejčastěji mají "kladný" vztah k alkoholu mladí lidé od 20 do 29 let. Z odborných výpočtů vyplývá, že na nemoci způsobené chronickým pitím alkoholu zemře v ČR ročně asi 4000 mužů a 2000 žen. Podíl těchto úmrtí se na celkové úmrtnosti v posledních desetiletích zvýšil, a to především u mužů.

mklimesak ( 8. května 2009 15:04 )

Myslím si že u nás je to podobné,ale většina mladých si to nechává pro sebe a svoje vrstevníky,neutíkají s tím na veřejnost a vůbec ne k médiím.PS pivo je zdravé,ale s tou vodkou bych to nepřeháněl!

hani ( 8. května 2009 11:54 )

Proc v USA byl zakazan alkohol v 20-30 roky? Protoze lide ne maji silu vuli a budou pit, jestlize ucinkuje genetycka zbran. Ona maji jedy kurare a jed kobry. Aby lide byli inteligentni a klidne. Aby ucinkovala maji taky geny marichuany a jine narkotik. Takovu zbran zkousili na lide naciste v Osvecime. Stalin a jine zkousily na deti v SSSR. Kdo zkousi takovy eleksir na Cechach hned a proc ne vim. Jako priklad jsou Jiri Paroubek, Lucie Talmanova a M.Topolanek. Proc vase lekare divat se na to pres palce ne vim. Mate profesora J.Vomelu z nemocnice Bohunice, Brno, ktery jeste pri komuniste splnovat objednavky mocne lide. Hned ma moc dobre organizovany biznes a penize. Vsechna informace surenata@rambler.ru. Jiri Paroubek inteligentni a mocny muz. Proc ne ubrani svoji Petru, ktera ma problem same z genetycke infekce. Dite maji ze skoumavky od donora, protoze boji geneticke anomalie. Kolik deti v Cesku maji geneticke nemoce? Vase jeste zdrave?

drobek ( 8. května 2009 08:53 )

litr nejlevnějšího patoku 10liber,plechovky piva 0,7x8 .Sumárum 7x 13 dělá 91liber,tak to má 47 na 3dny

mandat ( 8. května 2009 07:18 )

Nevim,jak to vydrzi jeji organy.Vzhledem k jejimu veku je to sila,co stihne vypit.

gogo ( 8. května 2009 06:33 )

tak jí do roka můžete psát nekrolog. 365 litrů vodky za rok nemohou žádná játra přežít. A bez jater nemůže přežít jejich majitelka... Škoda že má tak zámožné a hloupé rodiče....

Zobrazit celou diskusi