Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Krevní msta: Vraždili svatebčany a jejich děti!

Masakr na turecké svatbě
Masakr na turecké svatbě  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, jos - 
5. května 2009
09:53

AKTUALIZOVÁNO: Čtyřiačtyřicet lidí přišlo v pondělí večer o život a několik jich bylo zraněno na jihovýchodě Turecka, když skupina ozbrojenců zaútočila automatickými zbraněmi a granáty na účastníky svatební oslavy. V pozadí zrůdné akce stojí nejspíš krevní msta.

Mezi oběťmi je šest dětí a 17 žen, včetně tří těhotných. Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan potvrdil předcházející předpoklad ministra vnitra, že šlo o vyřizování účtů mezi dvěma rodinami.

"Žádný obyčej, žádná zvyklost nemůže sloužit jako omluva tohoto masakru. Toto je velmi bolestivá cena, kterou za takové zvyklosti platíme," prohlásil Erdogan před parlamentem. Útok odsoudil a dodal, že výsledky vyšetřování incidentu potvrdily, že "je to výsledek sporu mezi dvěma rodinami".

Upřesněnou bilanci obětí zveřejnil ministr vnitra Besir Atalay ráno. Původní zprávy hovořily o nejméně 45 mrtvých. Atalay také oznámil, že bylo zadrženo osm podezřelých útočníků, obyvatel vesnice, jimž byly zabaveny jejich zbraně. Možnost, že šlo o teroristický útok, vyloučil. Masakr byl spáchán ve vesnici Bilge v provincii Mardin. Dlouhodobě konfliktní jihovýchod Turecka je převážně osídlen Kurdy.

Jde o jeden z nejkrvavějších útoků na civilisty v historii moderního Turecka. Už první výsledky vyšetřování naznačily, že drama vyvolal spor mezi obyvateli této kurdské vesnice o 300 obyvatelích, kde vedle Kurdů žijí Turci a také Arabové. Turecká televize uvedla, že šlo o starou při mezi dvěma rodinami, z nichž jedna byla proti svatbě.

Podle agentur bylo útočníků několik a do domu, kde se konala svatební slavnost, nejprve házeli granáty, pak do něho vtrhli a začali střílet. Následně pronikli i do dalších domů, kde ve střelbě pokračovali. Při útoku, který trval asi 15 minut, zahynuli ženich i nevěsta a 42 členů jejich rodin. O život přišel i imám, který oba snoubence právě oddal.

Jeden z místních činitelů potvrdil svědectví jedné z přeživších žen, že zabijáci shromáždili ženy a děti v jedné místnosti a postříleli je. Útočníci údajně měli v úmyslu zabít všechny účastníky svatby, aby se zbavili případných svědků. Několika lidem se přesto podařilo masakru uniknout, a to včetně dvou dívek, které se ukryly mezi těla zavražděných svatebčanů.

Střelcům se podařilo ve tmě uniknout, tím spíš, že v kraji v té době řádila písečná bouře.

Turecká média uvedla, že v rodinách ženicha i nevěsty byli členové takzvané vesnické gardy, která podporuje tureckou armádu v boji proti zakázané separatistické organizaci Strana kurdských pracujících (PKK). Některé zdroje také upozornily na to, že v oblasti v minulosti často docházelo k etnických střetům.

PKK usiluje o nezávislost jihovýchodu Turecka na ústřední vládě v Ankaře. Ozbrojená kampaň, kterou kurdští separatisté vedou už od roku 1984, si vyžádala přes 44.000 lidských životů.

Na jihovýchodě Turecka, kde vládnou silné feudální tradice, se spory mezi obyvateli často řeší se zbraní v ruce. Takové řešení sporů je považováno za legitimní k obraně cti rodiny. Důvody mohou být různé: spor o půdu, nezaplacený dluh nebo zasnoubení či útěk mladé dívky s nežádoucím mladíkem.

V úterý dopoledne v Bilge hloubí bagry hroby pro mrtvé a policisté u vjezdu do obce kontrolují totožnost příbuzných obětí přijíždějících z okolních provincií.

hani ( 5. května 2009 09:33 )

Modyfikovane geny moc dobry prostredek, ktery ucinkuje jako psichotropna latka. Bitky fanousku taky jsou geny zlobivosti. Kolik jiste tolik i mate hroznych genu. Nic noveho. Americke indejce byli moc surove. Protoze jedli maso s jedem kurare. Ano, zabijeli zvire strelami s jedem. Prirodne ockovani genami zloby. Hitler a Stalin zpracovali geneticko-biologickou zbran. Pro mediky a policiste mohou povedat vic, protoze v SSSR byla jako krysa pro experimenty, v Asie. Ucinkuje jako psychotropna latka, kterou nikdo ne hleda. A v Ukrajne jsou biznesmeny, ktere maji takovy obchod bezo prachu a s penizami. V Cesku taky jsou. Mozna udelat vsechno: odebrat pamet, odebrat ciziho manzela, usporadat pozar nebo autonehodu, odebrat cizi biznes nebo jenom byt. Moc jineho. Bez potrestani. Piste surenata@rambler.ru Ne, koupit nic ne musite. Vsechno zadarmo. Jenom informace zadarmo pro mediky a policyste. Zajimave a uzitecne.

Zobrazit celou diskusi