Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Velikonoční požár v Polsku: UHOŘELO 22 LIDÍ!

Neštěstí v Polsku
Neštěstí v Polsku  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, oj - 
13. dubna 2009
11:09

AKTUALIZOVÁNO - Při požáru v ubytovně pro bezdomovce na severozápadě Polska zemřelo v noci na dnešek nejméně 22 lidí a 20 utrpělo zranění, jeden z nich je vážně popálen.

Podle polské tiskové agentury PAP záchranáři hledají další možné oběti. Požár vypukl v neděli krátce před jednou hodinou ráno a podle záchranářů "neuvěřitelně" rychle zcela zničil třípatrovou budovu v městečku Kamień Pomorski. V objektu v době neštěstí žilo 77 lidí, včetně velkého počtu žen a dětí. Příčinu požáru zdroje zatím neupřesnily.

Zranění byli hospitalizováni. Jedná se především o lidi, kteří vyskočili z oken a mají různé zlomeniny, sdělil mluvčí hasičů Pawel Fratczak. Ubytovna prý měla záchranné žebříky, ale ty dosáhly jen k prvnímu patru.

"Křičel jsem na svou sestru ve druhém patře, aby skočila, že ji chytím. Ale ona neskočila a pak bylo příliš pozdě," řekl Dariusz Janyszko státní televizní stanici TVP. Podle soukromé televize TVN24 museli hasiči chytat děti, které jim rodiče házeli z oken. Mezi mrtvými je prý i jedno osmiměsíční dítě.

Na místo neštěstí se podle PAP vypravil i polský premiér Donald Tusk.

Bezdomovci, důchodci i klienti léčeben jsou častými oběťmi požárů:

45 mrtvých - 9. prosince 2006 - Hořelo v léčebném ústavu pro drogově závislé v jihozápadní části Moskvy.

26 mrtvých - 23. února 2007 - Požár vypukl v domově důchodců ve městě Alsunga v lotyšském okrese Kuldiga.

24 mrtvých - 15. dubna 2005 - Oběťmi požáru v hotelu Paris-Opéra v centru francouzské metropole se stali cizinci; přes 50 osob bylo zraněno.

18 mrtvých - 13. dubna 2009 - Požár vypukl v ubytovně pro bezdomovce v městečku Kamień Pomorski na severozápadě Polska; 20 lidí utrpělo zranění.

17 mrtvých - 26. srpna 2005 - Hořelo v sedmipatrovém domě na jihovýchodě Paříže, který obývali převážně afričtí přistěhovalci; dalších 30 osob utrpělo zranění.

16 mrtvých - 4. září 2005 - Krutou daň si vyžádaly plameny v osmnáctipatrovém domu na pařížském předměstí L'Hay-les-Roses.

14 mrtvých - 31. ledna 2004 - Požár vypukl v domově důchodců ve skotském Uddingstonu nedaleko Glasgow.

11 mrtvých - 8. února 2008 - Večerní požár v domově důchodců v západorakouském městě Egg si vyžádal také šest zraněných.

9 mrtvých - 3. února 2008 - Hořelo v obytném domě v německém Ludwigshafenu, který obývali převážně příslušníci turecké menšiny; zraněno bylo na šest desítek lidí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi