Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Schwarzenegger vrátil obrazy z 16. století

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
11. dubna 2009
16:56

Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger v pátek vrátil dědicům Jacoba a Rosy Oppenheimerových renesanční obrazy, o které židovští manželé přišli kvůli nacistům.

Plátna, která dosud visela v kalifornském zámku Hearst Castle, se právoplatným majitelům vrátila po dvou letech prověřování původu těchto historických děl.

"Je mi velkou ctí předat tyto historické malby právoplatným majitelům," prohlásila někdejší hvězda akčních filmů, když obrazy z 16. století dávala vnukům manželů Oppenheimerových.

Ti je byli nuceni prodat v roce 1935 v Berlíně v dražbě. Tam je koupil americký multimilionář a tiskový magnát William Randolph Hearst a přivezl je do svého zámku, budovaného v San Simeonu na pacifickém pobřeží. Pro věrohodnost Hearst celý život zámek vybavoval starožitnostmi a uměleckými díly nakupovanými v Evropě. Po jeho smrti přešel zámek v roce 1970 do vlastnictví kalifornského úřadu pro správu národních parků.

Všechny malby vznikly mezi lety 1500 a 1590 v Benátkách. Jednou z nich je ženský portrét od Tintoretta. Další podobizna muže pravděpodobně od Giovanniho Carianiho a poslední je dílo nazvané Venuše a Amor od Tizianova žáka Parise Bordoneho. Tento obraz zůstane na přání dědiců viset jako zápůjčka v zámku, který je oblíbeným cílem amerických turistů.

Manželé Oppenheimerovi utekli v roce 1933 před nacisty do Francie, odkud spravovali svou galerii v Německu, než jim tamní režim díla zabavil. Jakob Oppenheimer zemřel v roce 1941 ve Francii a jeho žena o dva roky později v nacistickém koncentračním táboře v Osvětimi.

Dva obrazy z majetku Oppenheimerových převzali v Sacramentu jejich vnuci Peter Bloch, který žije na Floridě, a Inge Blackshearová, jež přijela z Argentiny. Ta prozradila, že dědicové plánují plátna prodat a výtěžek si rozdělit.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi