Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Aktivisté Greenpeace věší transparent na Nuselský most

Transparent, který na Nuselském mostě vyvěsili aktivisté Greenpeace.
Transparent, který na Nuselském mostě vyvěsili aktivisté Greenpeace.  (Autor: blesk)
Autor: ČTK, rvs - 
5. dubna 2009
08:00

Šest horolezců z ekologické organizace Greenpeace se zavěsilo na lanech pod Nuselský most, kde připravují velký transparent, který bude účastníky summitu USA a zemí EU vyzývat k ochraně klimatu. Na místě je policie.

Transparent bude na straně mostu směrem k Vltavě, aby na něj bylo vidět z Kongresového centra, kde se setkání amerického prezidenta Baracka Obamy s představiteli 27 států Evropské unie uskuteční. Kongresové centrum by kvůli takové koncentraci vrcholných představitelů států mělo být jedním z nejstřeženějších míst v zemi.

Kromě šesti horolezců na lanech je na místě dalších 11 lidí u doprovodných vozidel. Je zde podezření z protiprávního jednání, policie proto všechny zajistí a předvede k podání vysvětlení, řekla. Muže na lanech ale policie sundávat nebude, aby je neohrozila, počká, až slezou sami.

Právě změny klimatu by mohly být jedním z témat, na které se Obama při své návštěvě Prahy spolu s hospodářskou krizí a jaderným odzbrojením zaměří. Někteří představitelé EU věří, že ve spolupráci s novou administrativou USA se podaří přivést svět k nové globální dohodě o boji s klimatickými změnami, která přinese údajně největší omezení emisí skleníkových plynů v historii. Současný kjótský protokol, který omezuje rovněž emise, vyprší v roce 2012 a měla by jej vystřídat nová globální dohoda.

Ekologové chystají na dnešní den i další akce, na Alšovo nábřeží připravují na dopoledne kampaň nazvanou Záchrana klimatu je ve vašich rukou, nerozhodnost zabíjí. Gumové masky Obamy, spolkové kancléřky Angely Merkelové, britského premiéra Gordona Browna a francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho budou odpočítávat dny, hodiny, minuty a vteřiny do prosincové konference OSN o změnách klimatu v Kodani.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi