Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čtěte: Blesk.cz napsal dopis Obamovi!

Logo
 (Autor: archiv)
Autor: tez - 
4. dubna 2009
05:00

Česká média, společně s Blesk.cz, napsala dopis prezidentovi USA. Poukazují v něm na omezení svobody slova, které Česko postihlo kvůli schválení tzv. náhubkového zákona. My vám ho exkluzivně nabízíme k přečtení v dvojjazyčné verzi.

Natočte nebo vyfoťte Obamu v Praze! Své snímky a videa můžete posílet na naší e-mailovou adresu online@ringier.cz. Nejlepší z nich zvřejníme a odměníme honorářem.

Vážení prezidenti a premiéři zemí EU,
vážený prezidente USA,

vítejte v České republice, zemi, která se již bezmála dvacet let těší z návratu demokracie a svobody. Vaše země nemalou měrou přispěly k pádu komunismu, a mnozí Češi jsou proto západním zemím a jejich politické reprezentaci dodnes vděční za to, že mohou prožívat své životy bez restrikcí a útlaku zločinného totalitního režimu.

Vítejte však také v zemi, která právě před pár dny zavedla bezprecedentní tresty až pětiletého vězení za zveřejňování pravdivých informací. Mimo jiné se jedná i o informace, které mohou prokázat podivné obchody mezi politiky a podnikateli či ukazují na zneužívání politických funkcí. Občanům této země, čtenářům tisku, divákům televizí, uživatelům internetu a posluchačům rozhlasu je tak upíráno právo na informace.

Považujeme za smutné, že tak silné omezení svobody slova a práva na informace vstoupilo v platnost právě v roce, kdy střední Evropa slaví 20 let od svého návratu k demokracii.

Chceme na tuto skutečnost upozornit a vyvolat diskuzi o potřebnosti svobody slova, která svým významem překračuje hranice států a je jednou ze základních hodnot západní civilizace.

Logo Logo | archiv



Dear Presidents and Prime Ministers of EU countries,
dear Mr. President of the USA

Welcome to the Czech republic, a country, which is almost twenty years pleases the return of democracy and freedom. Your countries has considerable helped to fall of communism and most of Czechs appreciates western countries and their political representation and for the possibility of enjoying life without restriction and oppression of criminal totalitarianism.

However welcome to the country, which just before few days instituted unprecedented punishments of even five years for publication of true informations. It´s includes among others the information, that can prove strange bussiness between politicians and bussinessmen or are showing violating of politician functions. Citizens of these country, readers of the press, viewers of the television, users of the internet and listeners of broadcast are denied the rights for information.

We´ve considers, that it´s sad, that such a strong restriction on the freedom of speech and right to information came into force in the year in which Central Europe celebrates 20 years since its return to democracy.

We want this to be highlighted and we want to lead discussion on the desirability of freedom of speach, which importance goes beyond national borders and is one of the fundamental values of western civilization.

Logo Logo | archiv

Více o zákonu, který vstoupil v platnost 1. dubna 2009, se dočtete zde!

Šéfredaktor deníku Blesk o tzv. náhubkovém zákoně. Více čtěte zde!

majklmaus ( 7. dubna 2009 07:05 )

Takový dopis určutě Obama číst nebude a nic s tím neudělá.Chce to vytvořit opět oddělení pro Česko ve Svobodné Evropě.A hlavně,nevolit do cvoka Bendu.

babycko ( 4. dubna 2009 11:24 )

Ziju v Anglii uz pres 6 let a cetla jsem vasi anglickou verzi dopisu ktery jste poslali Panu Obamovi.Doufam jen,ze Pan Obama porozumnel obsahu vaseho dopisu.Kdyz jsem dala precist vas dopis memu anglickemu priteli, vubec nerozumnel obsahu vaseho dopisu. COME ON BLESK, GET A DECENT TRANSLATOR

ssslus ( 4. dubna 2009 06:41 )

Tak si hlavne v te anglicke verzi opravte hrubky. Byla by to ostuda...

Zobrazit celou diskusi