Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Potvrzeno: Na Obamu se chystá asi 40 000 lidí!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Karolina Brožová, ČTK, Eva Hofrichterová - 
31. března 2009
11:39

Konečně potvrzeno. Prezident USA Barack Obama v Praze promluví v neděli v 10:00 hodin na Hradčanském náměstí. Za zády bude mít Matyášovu bránu s prvním nádvořím a věže katedrály sv. Víta. Potvrdil to šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg.

Americké velvyslanectví v Praze v úterý novinářům sdělilo, že půjde o jeho první veřejný projev v Evropě od inaugurace. Obama do Prahy přijíždí již v sobotu odpoledne. V České republice se zúčastní neformálního summitu USA a hlav zemí Evropské unie, a tak jako při všech veřejných projevech ho zřejmě bude chránit speciální neprůstřelné sklo. Odolá kulkám i výbušninám.

Až 40 tisíc Čechů bude mít příležitost spatřit amerického prezidenta Baracka Obamu (47) na vlastní oči. Přístup na Hradčanské náměstí, kde v neděli v 10 hodin pronese jediný veřejný projev v Evropě, nebude totiž nijak omezen. Obamův Air Force One odstartoval včera v půl třetí našeho času na cestu z Washingtonu do Londýna.

Na Hradčanské náměstí nebude potřeba žádných pozvánek. „Všichni jste srdečně zváni,“ uvedla americká ambasáda. A dá se čekat, že Češi se zahraničními turisty náměstí opravdu zaplní. Vejde se sem podle propočtů asi 40 tisíc lidí. To je mnohem méně než 200 tisíc nadšených diváků, kteří Obamu ještě jako kandidáta na prezidenta vítali loni v Berlíně.

»Obamománie« přitom v Praze dostupuje vrcholu. Na Hradě se uklízí, znovu a znovu se seká trávník. Policie pak prohledává místa, kde se v Praze Obama bude pohybovat. Prohlíží i kanály, kontroluje elektrické osvětlení. To jsou totiž místa, kam by teroristé mohli nepozorovaně vložit bombu. „Těsně před jeho příletem pak kanály označíme a zapečetíme plombami,“ řekl Blesku šéf útvaru pro ochranu ústavních činitelů Lubomír Kvíčala, V pražských ulicích budou prezidenta USA hlídat čtyři tisíce policistů.


Obamovo neprůstřelné sklo

➤ premiéru mělo sklo od fi rmy American Defense System 4. listopadu při Obamově projevu v chicagském Grant Parku

➤ je lehčí, tenčí, ale pevnější než to, které chránilo kdysi třeba prezidenta Ronalda Reagana

➤ přestože je složeno z několika vrstev materiálu, mj. skla, keramiky, křišťálu a polymeru, a je tlusté přes 5 cm, sklo je zcela průhledné

➤ plně chrání proti střelám z útočné pušky ráže 7,62 mm a před explozí, z devíti úrovní balistické ochrany má to Obamovo úroveň 5

Tloušťka: přes 5 cm
Výška: přes 3 metry
Délka: přes 4,5 metru
Cena: cca 200 000 Kč za m2


Obama dostal místo přesně, jak chtěl. Za zády s Pražským hradem, aby jeho zásadní projev o jaderném odzbrojení měl jasné kulisy. Při špatném počasí pak existuje možnost přesunu projevu do Španělského sálu nebo Černínského paláce. Podle neoficiálních zdrojů je jasné, že americké bezpečnostní síly nenechají prezidenta promluvit jen tak na náměstí, kam zřejmě bude moci přijít kdokoliv.

Ať už to bylo kdekoliv v USA nebo v Berlíně, všude Obama mluvil za neprůstřelným sklem. Šéf ochranné služby Lubomír Kvíčala se včera zdráhal informaci potvrdit. „Ještě je příliš brzy,“ řekl Kvíčala Blesku. Ani ministr Ivan Langer nebyl sdílnější. „Nemůžu vám to potvrdit,“ napsal v esemesce. Podle zdrojů, které Obamovu návštěvu zajišťují, však nekrytý prezident před celým náměstím nepřipadá vůbec v úvahu.

Kvůli Obamově bezpečnosti také nakonec vyhrálo Hradčanské náměstí před Palackého náměstím. Je uzavřenější a je ho možné lépe uhlídat. Obama se navíc v neděli dopoledne nebude muset nikam přesouvat. Před devátou ho tu přivítají, pak se setká s prezidentským párem a Topolánkem. Kolem 10. hodiny pak promluví k Pražanům a světu.

Možnost spatřit v Praze Baracka Obamu a jeho ženu Michelle vítají tři čtvrtiny žen a dvě třetiny mužů, uvedla agentura DEMA v průzkumu veřejného mínění. Podle výzkumu zajímá dění související s Obamovou cestou více než polovinu Pražanů, konkrétně 55 procent.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi