Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Polomka: Zabil kamarády, teď se kaje!

Autor: Čas.sk, red - 
23. února 2009
09:22

AKTUALIZUJEME: Za volantem autobusu, který podle předběžných zjištění nedal přednost osobnímu vlaku, seděl Ján Minarovič. Řidič byl členem lyžařské party, kterou vezl do zimního střediska nedaleko obce Polomka. Teď se kaje!

V autobuse seděli jeho známí a kamarádi. Svědci tvrdí, že mu během přejezdu nechráněného železničního přejezdu nešla zařadit rychlost, takže se autobus v kritickém okamžiku nemohl pohnout z místa. Ján Minarovič vlastní společnost Mina. Této firmě patřil i autobus, který měl v roce 2006 nehodu u Trenčína.

Řidič výpovědi není schopen

Syn řidiče, který zabil 12 lidí, napsal dopis, ve kterém se za otce omlouvá! Najdete ho ZDE!

Rodina řidiče, který v sobotu řídil autobus smrti, se odmítla k tragédii vyjadřovat. Místo vyjádření vypustili na novináře vlčáky, které střeží areál firmy! Sám Ján Minarovič, který autobus řídil, zatím vypovídat nemůže, protože je stále pod vlivem léků. Ministr vnitra Kaliňák řekl, že jeho vyslechnutí bude možné buď v pondělí, nebo během dalších dní. Strojvedoucího vlaku již policie vyslechla.

Celá obec truchlí
Na Městském úřadu v Bánovicích vyvěsili černou vlajku a zrušili všechny kulturní akce, které město plánovalo.

Radnice také zřídila krizový štáb. "Našim hlavním cílem je pomoc pozůstalým zvládnout tragickou situaci," nechal se slyšet přednosta místního úřadu. Starosta Bánovic vycestoval přímo na místo nehody. Tam se sjela také většina rodin obětí.


Svědek nehody Jozef Bažo: Viděl zemřít své kamarády!

Policie příčinu neštěstí teprve vyšetřuje. Slovenský ministr vnitra Kaliňák už naznačil, že řidič nedal lokálce přijíždějící z Červené Skaly přednost.

ČTĚTE TAKÉ:

Slovensko drží státní smutek za 12 obět nehody u Polomky

Smrt přišla 400 metrů před cílem



Na nechráněném přejezdu u obce Polomka tak vlak téměř rozsekl autobus s rekreanty z okolí Bánovic nad Bebravou. Převrácený autobus ležel na boku pod koly prvního vagónu. Vlak ho tlačil několik desítek metrů. Jen okamžik po strašlivé nehodě přiběhli na pomoc cestujícím lidé, kteří byli v té době na blízku.

Jedním z nich byl i Jozef Bežo, který měl obrovské štěstí. Na lyžařský zájezd sice s přáteli jel, ale ne v autobuse, avšak v autě těsně za ním. "Bylo to hrozné. Přijeli jsme jen pár minut po nehodě. Všude bylo slyšet křik a nářky. Okamžitě jsme zavolali telefonem o pomoc a zraněným jsme začali dávat první pomoc. V té chvíli jsem přemýšlel jen nad tím, jak těm lidem pomoc. Stále se celý třesu. Manželka je na tom o dost hůře," popisuje hrůzu Jozef Bežo.

Podle několika svědků musel řidič autobusu vlak, který v tomto úseku jezdí rychlostí 70 km/h, vidět. Strojvedoucí troubil a když viděl, že autobus nezastavuje a vjíždí na přejezd, okamžitě zatáhl rychlobrzdu.

"Nechtěl se k situaci vyjadřovat. Byl na tom psychicky hodně špatně. Řekl jenom, že to byla strašná nehoda, které nedokázal zabránit," uvedla reportérka slovenského deníku SME, která strojvedoucího vezla do nemocnice.

"Vyšetřovatel policejního sboru začal trestní stíhání ve věci zločinu obecného ohrožení z nedbalosti," řekla banskobystrická policejní mluvčí Mária Faltániová. Za tento čin mohou hrozit 4 až 10 let vězení.


Dopravní expert: Ten šofér udělal moc chyb!

Vlasy hrůzou vstávaly při pohledu na záznamy z hrozné tragédie, k níž došlo v sobotu na Slovensku, českému řidiči autobusu Vladimíru Baškovi (58). Za volantem prožil 39 let a desítky tisíc kilometrů najel také po slovenských silnicích, například na linkách z Prahy do Bardejova. „Když jsem to viděl v televizi, tak jsem nevěřil. Tolik chyb, co ten šofér udělal, to snad není ani možné! Nejenže asi před přejezdem nezastavil, ale pravděpodobně chtěl přeřadit na kolejích. To se ale nesmí. Řadit na přejezdu, to je něco, co žádný šofér neudělá ani náhodou. Když potom viděl ten vlak, zazmatkoval a vyhozenou rychlost už prostě nezařadil. Skončilo to hrozně!“ tvrdí Bašek.

 

janasediva ( 23. února 2009 14:49 )

ještě bych ráda dodala, že se doopravdy obávám nad psychyckým rozpoložením pana řidiče. bojím se, aby si něco neudalal, nebot ta vina, kterou nese je obrovská a novináři to ještě zhorušují. k novinářům bych ráda řekla ještě toto: myslíte si, že to udělal naschvál? že si na tom debilním přejezdu řekl "tak a ted zastavim a zabiju své přátele a možná i sebe.. jé to bude sranda" a nebo se je do poslední chvíle snažil zachránit? zařadit, udělat cokoliv.. jistě mohl toho udělat hodně, nebo i nic, ale v takové situaci člověk nejedná klidně, nepřemýšlí rozvážně, v klidu a pomalu. sám si jistě říká, co mohl udělat, aby nikdo nezemřel, ale bohužel se stalo. je to tragédie, ale i on je obětí. on není vrah, ale v mých očích je obět. do konce života když zavře oči, tak věřím, že to vše před sebou uvidí. stále si bude vyčítat, že zapříčinil jejich smrt.. není to sand dostačující trest? někde jsem dnes četla, že mu hrozí až 10 let vězení. to snad nikdo nemůže myslet vážně ne? to je vtip? nebo snad hon na čarodejnici???? je mi ho doopravdy líto a v jistém smyslu je mi i líto těch, kteří ho odsoudí, těch, kteří ho odsuzují i ted za to co se stalo i těch, kteří o něm píší jak o hyeně.. chybí jim něco, čím jsme lidmi .. a to city!!!

limi ( 23. února 2009 14:25 )

Naprostý souhlas.

janasediva ( 23. února 2009 14:24 )

tak sakra lidi, co jste zač??? myslíte si, že to řidič udělal naschvál??? zkuste si být v jeho sitaci, kdy nechěně napřičíníte smrt vašich kamarádů a známých!!! nebuďte supi a mějte trošku lidského slova.. pana řidiče je mi upřímně líto, musí v těchto dnech prožívat hrozné období, kdy i vy supi novináři ho uháníte jako nějakou bestii, která schválně vraždila!!!!! myslím že právě on si, to co se stalo vyčítá nejvíce ze všech lidí a vy mu vůbec nepomáháte.. OTEVŘTE OČI A BUDTE ASPON TROŠKU LIDŠTÍ pokud budete stále pokračovat v duchu jakém píšete, tak věřte, že ztratíte asi hodně čtenářů, mně tedy určitě pane řidiči přijmněte prosím mou soustrast, přeji Vám aby jste tyto hrozné dny, kdy vás supi novináři náhánějí jako zlou bestii nebral nijak vážně. Jistě máte oporu v rodině a to je to hlavní. I dle příspěvků zde vidím, že oporu prostého lidu máte a prostý lid také ví, že to co se stalo, jste neudělal schválně, to asi jen novináři, kteří v sobě nemají trošku lidskosti si myslí, že ano. Doufám, že to tu budete číst, i když pochybuji, přesto vám přeji hodně síly a pozůstalým upřímnou soustrast a také hodně sil v boji s novináři jana

cucoriedka ( 23. února 2009 13:31 )

Tragédia zapadá do stereotypu dnešnej doby. O.i. 10 zo 7 vodičov nevie, že sa nesmie radiť na železničnom priecestí. Pritom vládne autority SR nemajú nič iné na starosti než schvalovať proti-fajčiarsky zákon, ktorého prvú verziu na svete kedysi uviedol do praxe sám nemecký diktátor AH, za asistencie ďalších notorických proti-fajčiarov ako Mussolini, Franco a podobne. Našťastie, nad proti-fajčiarmi a ich scestným myslením vyhrali reputovaní fajčiari ako Churchill, Roosevelt a podobne. Dnes nám proti-fajčiari spôsobujú svetovú finančnú krízu. Len Amerika si intuitívne volí Baracka Obamu ako fajčiara a potenciálneho víťaza nad svetovou krízou proti-fajčiarov ? V SR zahynulo 12 ľudí. Prečo ? Hlavne že SR má proti-fajčiarsky zákon. Iným aspektom je pitná voda. Tá česká ma v priemere 0,15 mg fluoridov na liter (nemecká 0,1 mg). Obsah fluoridov v pitnej vode globálne stúpa zo Západu smerom na Východ tak, že SR radšej nezverejňuje údaje o priemernom obsahu F- vo vode. Pritom Uni of Florida už dávno uverejnila štúdiu, že 0,5 mg fluoridov na liter vody významne zužuje zorný uhol a predlžuje čas reakcie. Legislácia EÚ a SR ale povoľuje pitnú vodu s obsahom až 1,5 mg fluoridov. Niektoré minerálky dosahujú až 2,6 mg F- na liter a patria práve medzi tie najlacnejšie. Zdravotné autority SR nie sú v pozícii zistiť menej než 0,05 mg F- na liter vody. Pritom materské mlieko má 0.005 mg F- a menej, lebo prsník F- maximálne odstraňuje ako systemický jed. Iným aspektom je súčasný životný štýl presýtený tlakom zablokovaných citov z rôznych dôvodov. Už len tragédia, smrť a vyšinuté škandály tie city uvoľňujú ? Apokalypticky vzniká kolektívny dôvod smútiť, nariekať a zapaľovať sviečky až keď je neskoro ? Inak to nejde ? Normálne kontakty medzi ľudmi sú akoby paralyzované a tým aj rozumné riešenia. Čím ? Životný štýl globalizácie a fluoridácie je "Len makaj, nemysli a nestaraj sa" ?

limi ( 23. února 2009 13:15 )

Take se pridavam k nize diskutujicim a vyjadruji podporu panu ridicovi a chtela bych poprosit vsechny lidi, aby ridici odpustili. Uprimnou soustrast pozustalym.

Zobrazit celou diskusi