Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Slovensko drží smutek za 12 mrtvých u Polomky

Srážka na nechráněném železničním přejezdu si vyžádala 12 životů. Šlo o cestující z autobusu, kteří jeli lyžovat do nedalekého zimního střediska. Cestující z vlaku vyvázli jen s lehkými poraněními.
Srážka na nechráněném železničním přejezdu si vyžádala 12 životů. Šlo o cestující z autobusu, kteří jeli lyžovat do nedalekého zimního střediska. Cestující z vlaku vyvázli jen s lehkými poraněními.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
22. února 2009
08:49

Na Slovensku v neděli od osmé hodiny ranní začal státní smutek, který vyhlásila vláda za dvanáct obětí sobotní tragické dopravní nehody u Polomky poblíž Brezna.

Při srážce vlaku s autobusem se zranilo i dalších 20 cestujících. Televize kvůli tragédii změnily některé programy. Počtem obětí se nehoda zařadila mezi nejtragičtější na Slovensku.

VÍCE O NEHODĚ: Smrt přišla 400 metrů před cílem! VIDEA

Státní smutek potrvá do osmé hodiny večerní. Vlajky jsou spuštěné na půl žerdi. Slovenské televize na tragédii zareagovaly tak, že neodvysílají tradiční politické relace, nebo je pozvanými hosty a tématy přizpůsobí výlučně tragédii. Veřejnoprávní STV nezařadila do večerního vysílání ani mezinárodní hudební soutěž Eurovize.

Smutek bude na Slovensku už podruhé za poslední půl rok. Naposledy se tak stalo poté, kdy v září havaroval v Chorvatsku autobus s rekreanty z Košic. O život na místě a později v nemocnicích přišlo 16 lidí.

Autobus rodinné firmy z Bánovců nad Bebravou vezl na lyžování do Polomky více než 35 lidí z města a okolí. Nehoda se stala na železničním přejezdu jen několik stovek metrů od lyžařského svahu. Příčiny kolize vyšetřuje policie.

franta ( 22. února 2009 09:35 )

Pozůstalí se asi marně ptají jak je možné, že na nepřehledné trati není výstražné znamení. A takových přejezdů je údajně 1200!! Je to vina Slovenských drah, protože nikdy není možné spoléhat jen na řidiče. Je vidět, že tento problém všichni podcenili a teď bude muset někdo těžce platit. To však nevrátí mladé životy, které tam zhasly. Další problém je, že jak na Slovensku tak i u nás se při vydání řidičáku nevěnuje žádná pozornost tomu, zda speciálně řidič autobusu je psychicky schopný mít zodpovědnost za desítky lidí, které veze. Řidičák dostanou skoro všichni /za ty peníze!!/, i když řidič můžte mít problémy už sám se sebou. Třeba IQ houpacího koníka nebo takové povahové vlastnosti, které přímo vylučují, že by měl být zodpovědný za životy jiných lidí. Jiné je vědět co je ve vyhlášce a jiné je být zodpovědný a nikdy třeba nevjet na přejezd s plným autobusem lidí aniž zastaví a podívá se na obě strany. Pokud tam žádný výhled není měla tam být signalizace. Skrze nedostatek peněz by slov. ani naše železnice neměla nechat zabíjet lidi! A beztrestně, to už vůbec NE.

jordanie2 ( 22. února 2009 09:24 )

Je to obrovská tragédie.Soucitím s lidmi a pozůstalým přejí úpřímnou soustrast.Je to hrozné neštěstí.

Zobrazit celou diskusi