Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Peking si chemicky zařídil sněžení, sucho stále trvá!

Sníh v Číně
Sníh v Číně  (Autor: AFP)
Autor: ČTK - 
17. února 2009
14:11

Čínská metropole Peking zažila v úterý první sněžení letošní zimy. Stalo se tak až po vstřelení chemikálií do mraků a sníh jen "pocukroval" střechy domů.

Tyto srážky stejně jako čtvrteční krátký déšť vyvolaný rovněž chemicky ale neskoncovaly s katastrofálním suchem, které již mnoho měsíců trápí značnou část severovýchodní Číny. Informuje o tom agentura Reuters.

Sněžení vytvořilo z prejzových střech domů a úzkých uliček historické části města idylické obrázky, nedovedlo však zakrýt, že šlo teprve o druhé srážky nad metropolí za letošní zimu. "Nebylo toho dost, aby to skoncovalo s trvalým suchem," konstatují čínská média.

"Jednotka pekingského střediska pro změnu počasí vystřílela do mraků 426 kapslí s jodidem stříbrným z 28 odpalovacích základen meteorologických raket ve městě," řekl agentuře Nová Čína náměstek ředitele střediska Čang Čchiang. Mraky daly, co z nich chemie dokázala získat, a sucho pokračuje, dodal.

Peking trápí nejhorší sucho za posledních téměř 40 let. Situace městské vodovodní sítě metropole se 17 miliony obyvatel se blíží kritickému stavu. Dosavadní zdroje vody pro městský vodovod nestačí a odborníci hovoří o tom, že v budoucnosti bude třeba vodu do čínské metropole přivádět ze vzdálenosti až několika stovek kilometrů.

Ještě horší je však situace v 15 provinciích v centrální a severní části země, které trpí suchem, jaké lidé nepamatují již přes půl století. Vláda musela již počátkem února vyhlásit v osmi nejpostiženějších provinciích stav nouze prvního stupně, který již signalizuje skutečně katastrofální stav. V dalších asi sedmi provinciích platí stav nouze druhého stupně, označujícího "vážné nebezpečí".

Na venkově to platí především pro úrodu, která má být o 20 až 50 procent nižší. V nejpostiženější provincii Che-nan je už zničeno přes 60 procent obilnin. Nedostatkem vody trpí v celé postižené oblasti asi dva miliony kusů dobytka, nedostatek pitné vody pociťují i 4,3 milionu lidí na venkově.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi