Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Slovensko: Musely zemřít 4 děti, aby úřady začaly jednat!

Autor: Čas.sk, red - 
17. února 2009
12:51

Až smrt čtyř dětí v romské osadě u Košic rozhýbala doposud nečinné slovenské orgány. Před čtrnácti dny tam uhořely dvě holčičky. O tomto víkendu dvě umrzly. Policie a radnice konečně jedná.

Situaci v osadě policie i úředníci po celý pondělní den mapovali. Nakonec rozhodli o umístění ročního Mariána, dvojčete mrtvé Livie, do náhradní rodiny.

"Bojím se, aby moje děti nepomrzly, raději se jich vzdám," řekla sociálním pracovníkům jejich matka Milena Šaňová, která v sobotu přišla o roční dcerku Livii. Vůbec se nebránila myšlence, že by jí úřady zbylých pět dětí odebraly a tím je zachránily před krutou zimou.

O otřesném případu z romské osady jsme vás informovali zde!

Jen o den později zemřela v chatrči v osadě jen čtyřměsíční Marcelka. Sousedé nadávali jak na rodiče, tak na úředníky. "Otec s matkou jen pijou a fetujou a sociálka sem ani nevkročí," tvrdili rozzlobeně.



Podle Igora Jakeše, mluvčího Úřadu práce, sociálních věcí a rodiny (ÚPSVaR) v Košicích, zaměstnanci tam pravidelně vykonávají kontroly. "Jakmile zjistíme, že prostředí, ve kterém dítě žije, ohrožuje jeho život a zdraví dítěte ohroženy, bezohledně vykonáváme opatření," uvedl Jakeš a poznamenal: "Problém doteď nebyl dostatečně řešený z důvodu, že je úzce spjatý s bytovou otázkou, kterou není náš úřad kompetentní řešit."

Radnice v pondělí na místo vyslala terénní pracovníky. „Minimálně jedno dítě je v ohrožení života,“ uvedla mluvčí radnice Lucia Mihóková. Jde o dvojče malé Livie, která zemřela v sobotu, ročního chlapce Mariána. „Vzhledem k závažnosti situace město urgentně zabezpečilo jeho umístění v náhradní rodině,“ dodala mluvčí.

Uvedla také, že terénní pracovníci vyslaní do osady s ohledem na situaci projdou všechny nelegální osady na území Košic a zaměří se zvláště na malé děti. Problém je, že pozemky, na nichž se osady rozkládají, patří soukromým vlastníkům a není možnost, jak je zbourat či odstranit.

authorka ( 18. února 2009 09:53 )

by si si sa cudovala, ci nemaju na televiziu alebo elektrinu. ked ukazuju zabery z takychto osad, tak sami satelit. aj v nasom meste je na kazdom okne zaveseny satelit. na zabavu, chlast, droby si prachy vzdycky najdu.

vera51 ( 17. února 2009 17:34 )

To semi líbí ta věta že doteď nebyl problém no bodejť když měli asi naklizeno když tam byla kontrola ha ha ha ha ha ha ha

mourka ( 17. února 2009 15:42 )

když si představím tak malé děti, bezmocné, odkázané na rodiče, kteřá svoji situaci nezvládají, nemají práci, není příležitost na práci, nikdo nechce zaměstnávat Romy, ono se lehce odsuzuje, já Romy nemám ráda ale vím, že mají velice těžkou situaci na Slovensku a kde by ještě vzali an antikoncepci, nemají na televizi, elektřinu, sex je jejich jediná zábava a potom to tak dopadá, chudinky malé děti, které za nic nemohou

popleta ( 17. února 2009 14:13 )

jaky si to udelají,takovy to mají.....

rath ( 17. února 2009 14:11 )

At si to slovaci vyresi sami s nimi.

Zobrazit celou diskusi