Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Další studie o oteplování: v roce 2050 záplavy, vedra, méně ryb

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, hlo - 
13. února 2009
22:50

Velmi nepříznivé důsledky dalšího oteplování předpovídají světu dvě studie, které byly nyní zveřejněny v Británii. Svět se může ocitnout na pokraji apokalypsy!

V jedné se píše, že porostou-li emise skleníkových plynů dosavadním tempem ještě 40 let, ocitne se svět na pokraji katastrofy a zvrátit trend se stane ještě obtížnějším než teď. Podle druhé lze do roku 2050 čekat vyhynutí nebo pokles stavu mnoha druhů ryb a jejich přesuny do severnějších vod, což bude mít obrovské důsledky pro rybolov.

Budou-li skleníkové plyny přibývat dosavadním tempem ještě čtyři desetiletí, zvýší se teplota planety o dva stupně proti době, kdy začínala průmyslová revoluce. To přivede svět na pokraj katastrofy, způsobí bezprecedentní záplavy a vlny veder, uvádí se ve studii britského Ústavu strojního inženýrství. Podle ní lze čekat, že v roce 2050 začne tát ledový příkrov Grónska.

Počítačový model vývoje na dalších tisíc let, který ústav vypracoval, ukázal, že teploty se budou dále zvyšovat, kolem roku 3000 už z grónského ledu moc nezbude a podstatně se změní cirkulace vod v Atlantském oceánu.

Studie Východoanglické univerzity z Norwiche uvádí, že oteplování vod by mohlo do roku 2050 způsobit vyhynutí početných druhů ryb v tropických a v subpolárních oblastech a vyvolat "rozsáhlou redistribuci" rybných druhů. Velká část z nich by se měla přesouvat na sever v průměru o 40 kilometrů za desetiletí.

Vytěžit by z toho mohly arktické oblasti Norska, ale v subpolárních a tropických oblastech a v napůl uzavřených mořích by s sebou klimatické změny měly přinést vyhynutí mnoha místních druhů, uvádí se ve studii.
Podle ní by se to dotklo většiny rozvinutých zemí. V severních mořích by se podle ní do roku 2050 měl mimo jiné snížit stav tresek o pětinu a rybolov na východním pobřeží Spojených států by měl zaznamenat pokles o 50 procent.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi