Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obama: Chci snížit počet jaderných zbraní

Barack Obama
Barack Obama  (Autor: AFP)
Autor: ČTK - 
10. února 2009
10:18

Spojené státy a Rusko by měly jít příkladem při jaderném odzbrojování. Na své první tiskové konferenci ve funkci amerického prezidenta to v noci na dnešek řekl Barack Obama.

"Pokud začnou závody v jaderném zbrojení v tak výbušném regionu jako je Blízký východ, celý svět bude v nebezpečí," řekl Obama s poukazem na íránský program obohacování uranu.

"Jedním z mých cílů je všeobecně zabránit šíření jaderných zbraní. Myslím, že je důležité, aby Spojené státy a Rusko šly v této oblasti příkladem," citovala prezidenta agentura AFP.

Obama podle svých slov už otázku odzbrojování nadnesl i při rozhovoru se svým ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem, bližší informace o svých plánech ale na tiskové konferenci nesdělil.

Obama chce podle zprávy britského listu The Times z minulého týdne dojednat s Moskvou snížení jaderných arzenálů obou velmocí až o 80 procent na tisíc bojových hlavic na každé straně.

Írán je připraven k dialogu se Spojenými státy za předpokladu rovnocennosti obou stran a vzájemného respektu. V Teheránu to na úterní manifestaci uspořádané k 30. výročí íránské islámské revoluce řekl íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi