Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Obama: Radar v česku možná nebude!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
4. února 2009
20:14

Americký prezident Barack Obama hodlá jednat s Ruskem o výrazném snížení jaderného arzenálu obou zemí. To si ovšem vyžádá přehodnocení a možná odložení záměrubudovat protiraketový systém v Česku a v Polsku.

Proti němu se ostře staví Moskva, uvedl dnes na svých internetových stránkách britský deník The Times. Ruský vicepremiér Sergej Ivanov údajný záměr Washingtonu omezit jaderné arzenály obou velmocí uvítal.

The Times s odvoláním na nejmenovaný zdroj americké vlády tvrdí, že Obama chce snížit jaderné arzenály USA a Ruska o 80 procent. Jednalo by se o nejambicióznější jednání o jaderném odzbrojení s Ruskem za několik desítek let. Každé zemi by mělo nakonec zbýt 1000 jaderných hlavic.

"Hodláme znovu zapojit Rusko do více tradičního, právně závazného odzbrojovacího procesu. Jsme připraveni se zapojit do širšího dialogu s Rusy ohledně otázek, které je znepokojují," citoval list nejmenovaného amerického vládního představitele.

Podle The Times Bushovo lpění na umístění protiraketového radaru v ČR a antiraketových střel v Polsku komplikovalo snahu USA o oživení rozhovorů o jaderném odzbrojení s cílem nahradit Dohodu o omezení strategických zbraní (START) z roku 1991. Tato dohoda mezi Washingtonem a Moskvou, na základě které obě strany snížily počet hlavic z asi 10.000 na 5000, vyprší letos v prosinci.

"Obama dosud nepřijal žádné rozhodnutí ohledně obranného štítu. Avšak jedině odkladem umístění amerických raket v Polsku a radaru v České republice (což by v případě realizace stálo Spojené státy čtyři miliardy dolarů ročně) se odbourá to, co je vnímáno jako závažná překážka k ruské spolupráci v odzbrojování," napsal deník The Times.

O budoucnosti radarové základny v Brdech bude zřejmě v úterý s americkou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou jednat její český protějšek Karel Schwarzenberg. Podle mluvčí ministerstva zahraničí Zuzany Opletalové ministrova cesta do USA ještě nebyla definitivně potvrzena.

vera51 ( 4. února 2009 20:45 )

Souhlasím s Obamou

Zobrazit celou diskusi