Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V USA se narodila osmerčata

Autor: ČTK - 
27. ledna 2009
07:19

V kalifornském městě Bellflower na západě USA se v pondělí narodila osmerčata. Je to šest chlapců a dvě holčičky, všichni jsou v dobrém zdravotním stavu.

Oznámila to místní média s odvoláním na informace lékařů. Jde o druhá osmerčata, která se narodila v USA, napsala agentura AP.

"Bylo to překvapení," řekla televizi KCAL9 lékařka Karem Maplesová, která spolu se 49 doktory, sestrami a asistenty pomáhala dětem na svět.


Překvapená byla podle AP i matka, protože podle ultrazvukového vyšetření očekávala příchod sedmerčat. "Je docela jednoduché přehlédnout jedno dítě, když jich čekáte sedm," prohlásil ředitel porodnice lékař Harold Henry.

"Novorozeňata jsou ve stabilním stavu a daří se jim dobře. Po příchodu na svět všechna křičela a mrskala sebou velmi energicky," uvedla Maplesová. K šanci dětí na přežití se odmítla vyjádřit, uvedla pouze, že "prvních 72 hodin bývá kritických, je třeba dávat na děti v příštích dnech obzvlášť velký pozor". Dvě novorozeňata byla podle AP připojena k plicnímu ventilátoru a třetí prý potřebovalo kyslík.

Děti váží od 820 gramů do 1,54 kilogramu. Jméno matky nebylo na její přání zveřejněno. Mluvčí nemocnice Myra Suarezová odmítla uvést jakoukoliv informaci o matce včetně toho, zda užívala léky na plodnost. Takové léky zvyšují pravděpodobnost vícečetného porodu.

"Je to velmi silná žena, takže pravděpodobně bude schopná postarat se o všech osm miminek," řekl doktor Mandhir Gupta, který o novorozence pečuje. Nemocnice nesdělila, zda matka plánuje všechny své potomky kojit.

Matku osmerčat přijala nemocnice ve 23. týdnu těhotenství. Žena porodila devět týdnů před řádným termínem. Maplesová řekla, že v nemocnici děti pravděpodobně zůstanou nejméně dva měsíce, matka by mohla být propuštěna do týdne.

První živě narozená osmerčata v USA přišla na svět v Houstonu v roce 1998, jedno z nich však po týdnu zemřelo. Zbylých sedm dětí - děvčata Ebuka, Gorom, Chidi, Chima a Echerem, a chlapci Ikem a Jioke - oslavilo desáté narozeniny loni v prosinci. Rodičům pocházejícím z Nigérie se děti narodily tři měsíce před termínem, jejich porodní váha byla od 312 do 450 gramů. Svůj handicap však postupně dohnaly a od vrstevníků se neliší. Rodina žije v šestipokojovém domě na předměstí Houstonu, který jim dalo město. Když se potřebují někam přesunout, jezdí šestnáctimístným minibusem. Otec pracuje jako terapeut dýchacích potíží, matka je v domácnosti.

Podle encyklopedie Britannica, kterou AP cituje, se první živá osmerčata na světě narodila v březnu 1967 v Mexiku, ale všechna do 14 hodin zemřela.

samanta ( 27. ledna 2009 15:49 )

Tohle bych nechtela zivit,tolik hladovych krčku

bizonek ( 27. ledna 2009 15:48 )

Kolik si mamina jeste bude prat detí??by je mohla zacit prodavat

ivanek ( 27. ledna 2009 15:47 )

Tolik chlapečků,to se ty dcerušky budou mít dobře,tolik bratříčků

politik ( 27. ledna 2009 15:46 )

Tohle se jeste nikomu nepodarilo,mazec

niko ( 27. ledna 2009 15:45 )

To je na zapsani do knihy rekordu

Zobrazit celou diskusi