Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Víkendové vichřice zabily 18 lidí!

 (Autor: Nový Čas)
Autor: ČTK - 
25. ledna 2009
16:55

Orkán, který se o víkendu přehnal přes sever Španělska a jihovýchod Francie, si od pátku vyžádal 16 obětí. Rozmary počasí stály život také dva lidi v Německu.

Nejvíce obětí včetně čtyř dětí zaznamenalo Španělsko, kde se zhroutila střecha sportovního centra na dva baseballové týmy. Španělsko se s Francií doposud potýká i s rozsáhlými výpadky elektřiny. Několik letišť muselo být uzavřeno, zkolabovala silniční doprava a škody hlásí i železnice.

Nejvíce obětí si vyžádala vichřice ve Španělsku, celkem 12. Nejvážnější nehodou se stalo zřícení sportovní haly u Barcelony, která nevydržela silné poryvy vichru. Neštěstí stálo život čtyři děti, dalších třináct bylo zraněno, otřesené Španělsko se na jejich pohřeb chystá v pondělí.

Většinu z osmi dalších španělských obětí zabily padající stromy či větve. V sobotu se u břehů Galicie na severozápadě Španělska v bouři utopil portugalský rybář, když se ho záchranáři pokoušeli dostat z lodi.

Ve Francii zabil dva řidiče padající strom, jednoho seniora usmrtily poletující trosky a jedna žena se udusila, když během výpadku elektrické energie vysadil její dýchací přístroj

Vichřice dosahovala místy rychlosti až 200 kilometrů v hodině. Přes milion Španělů a Francouzů zůstalo bez dodávek elektrické energie. Výpadky postihly i desetitisíce klientů operátorů pevných i mobilních telefonních sítí. Na pomoc španělským a francouzským elektrikářům vyrazili jejich kolegové z Velké Británie, Německa a Portugalska. Bez proudu nadále zůstávají statisíce lidí.

Výboje z padajících rozvodných stožárů či zpřetrhaného elektrického vedení zapálily lesy ve Valencii a v Katalánsku. Asi 14 000 obyvatel muselo kvůli požárům opustit své domovy.

Řada letišť musela v sobotu kvůli vichřici omezit či zcela zastavit provoz. Některé silnice byly kvůli vyvráceným stromům nesjízdné. Železniční spojení ve francouzsko-španělském pohraničí stále nefunguje. Ochromena byla i námořní doprava. Baleárské ostrovy byly v sobotu odříznuté od světa. Španělské úřady hlásily až 21,5 metru vysoké vlny, které se rozbíjely o pobřeží a varovaly před vycházením na pláž.

Rozmary počasí trápily i Německo. Při srážce dvou aut na náledí v Hesensku zahynul řidič, dalšího muže zabila v Bádensku-Württembersku vrata, které vytrhl z pantů silný vítr. Náledí si také v zemi v sobotu vyžádalo řadu dopravních nehod, většinou ale s lehčími důsledky.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi