Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

Guantánamo: Mučili tu jako ve středověku!

Autor: jho - 
25. ledna 2009
06:41

Zavřít věznici Guantánamo na Kubě. To byla první věc, kterou po své inauguraci nařídil americký prezident Barack Obama (47). Nelíbí se mu totiž, že tam vězně při výsleších mučí…

Údajní teroristé, kteří věznicí prošli, navíc nikdy nebyli řádně souzeni a za mříže se dostali 'jen' pro podezření z terorismu. Věznicí prošlo celkem 770 lidí, v současné době jich tu drží ještě 245. Čím vším si museli vězni v kontroverzním zařízení projít?



Věznice byla otevřena za vlády amerického prezidenta George Bushe, krátce po teroristických útocích z 11. září 2001. Měla sloužit k zadržování a vyslýchání osob podezřelých z terorismu. Jenže výslech se velmi často zvrhnul ve zbytečné agresivní mučení, navíc povolené americkými úřady. Dovoleno bylo například i polévání vězňů vodou takovým způsobem, aby měli pocit, že se topí. Na Guantánamu ale museli vězni přetrpět i horší věci.

Nedávno světem probleskla zpráva, že vojáci k mučení vězňů využívají i hlasitou hudbu. Písně do cel se zhasnutým světlem pouštěli údajně i dvacet hodin denně, což některé vězně přivedlo téměř k šílenství.

Mezi další praktiky amerických vojáků patří přivazování k židli na desítky hodin, bolestivé ohýbání prstů a vyvíjení tlaku na dutých místech na těle, například na spáncích a za ušima. Výjimkou nebylo ani píchání do očí nebo svícení do nich ostrým světlem. Na Guantánamu jsou údajně i klimatizované a neventilované místnosti, kde nazí a spoutaní vězni museli dlouhé hodiny přetrpět extrémně nízké a vysoké teploty.

Vězni káleli sami na sebe
Mezi nejdrsnější mučicí praktiky, které používali američtí vojáci, patří ponižování všeho druhu. Vojáci vězňům údajně strkali hlavy do záchodu nebo je připoutali na dlouhé hodiny do polohy, ve které káleli a močili sami na sebe. V některých případech vězni dokonce museli předvádět vojákům zvířata, nebo byli nuceni nosit dámské oblečení.

zlataa ( 25. ledna 2009 09:12 )

Tak takhle vypadá ta správná demokracie. Není divu, že je ve světě nemá skoro nikdo rád. Doufejme, že Obama zlepší aspoň něco.

justas ( 25. ledna 2009 08:18 )

Mohou být na sebe hrdí a pyšní,co dokázali na cestě k vývoji v člověka,jsou Američané,jen to proboha neučte nikoho dalšího.

Zobrazit celou diskusi