Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Anglické městečko napadli Hitchcockovi ptáci!

Ptáci
Ptáci  (Autor: YouTube)
Autor: Famous - 
23. ledna 2009
14:35

Obyvatelé anglického městečka se na čas stali hrdiny hororu Alfreda Hitchcocka. Oblohu nad jejich domy totiž zahalili tisíce ptáků. Nad městem se dokonce podle některých občanů tak setmělo, že se obávali příchodu konce světa.

Nejednalo se však o nic jiného než obří hejno zimujících holubů hřivnáčů, kteří se srotili na stromech města.

Obrazu, který se nabídl Terrenci O´Dellovi po roztažení závěsů jednoho rána, prý nechtěl tento milovník ptáků věřit. Připomínalo to záběry ze surrealistického filmu.



„Obloha byla úplně černá a myslel jsem si, že to může napovídat nějakému blížícímu se zemětřesení. Popsal bych to asi tak, jako kdyby se na obloze objevilo hejno šedých kobylek. Žiju tady už dvacet let a moji sousedé zde bydlí padesát let, nikdo z nás nikdy nic podobného neviděl,“ uvedl O´Dell pro britský list Metro.

Obří hejno holubů hřivnáčů se v Kingswinfordu rozhodlo přespat. Podle odborníků ptáky do města přilákal nedostatek potravy ve volné přírodě.

Ačkoli počet holubů hřivnáčů v posledních třech letech vzrostl o 665 procent, takové obří hejno zatím v Británii nikdo nepozoroval.

„Shlukování v této části roku není nic neobvyklého, nicméně je velmi vzácné vidět tak obrovský počet najednou. Tisíc ptáků je opravdu obří hejno, někteří z nich pocházejí z kontinentu, pravděpodobně z Evropy a jiné části Skandinávie,“ uvedla ornitoložka Louise Pedersenová.

Hřivnáči žijí také v lesích a parcích Česka, přilétají na jaře a v srpnu odlétají na klimaticky příznivější zimoviště.

„Skutečně to vypadá trochu jako z Hitchcockova hororu, ale jsou neškodní,“ dodala Pedersenová.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi