Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obama je už vládcem světa i USA

Autor: hnz - 
20. ledna 2009
18:39

Barack Obama složil slavnostní slib a stal se tak oficiálně prezidentem Spojených států. Ve svém projevu zmiňoval hlavně sounáležitost lidí, jejich společnou práci a lidskost, s jakou mají přistupovat k ostatním.

21:30

Slavnostní oběd poznamenala náhlá nevolnost senátorů Edwarda Kennedyho a Roberta Byrda. Zatímco v případě 91letého Byrda prý zřejmě nešlo o nic vážného, 76letý senátor Kennedy byl převezen do nemocnice. Je údajně při vědomí, ale o jeho stavu zatím nejsou bližší informace.

Oběd skončil a na Pennsylvania Avenue vyjela velice pomalým tempem kolona černých limuzín, přivážející Baracka Obamu a jeho rodinu do Bílého domu.

 

19:10

Nový americký prezident Obama vešel do budovy Kapitolu. Po slavnostním obědě se členy inaugurační komise se vydá na slavnostní cestu od Kapitolu do Bílého domu. Ta povede po Pennsylvania Avenue, asi tři kilometry dlouhé třídě, spojující Kapitol s Bílým domem.

18: 52

George Bush s manželkou odcházejí z úpatí východního schodiště Kapitolu. Bushovi nastupují do helikoptéry, která je dopraví do Texasu. Bush naposledy mává na rozloučenou. Obamovi zůstávají na místě.

18:50

Georgi W. Bushovi je naposledy vzdávána čest před jeho definitivním odchodem.

loučení prezidentů: Obama a Bush v obětí před Kapitolem loučení prezidentů: Obama a Bush v obětí před Kapitolem | ČTK

18:48

Starý i nový americký prezident kráčí bok po boku prostranstvím před Kapitolem. Loučí se obětím.

18:40

V National Mall zpívá Obama státní hymnu. Spolu s ním zpívají i přihlížející, kterých je na místě inaugurace okolo dvou milionů.

18:08

Barack Obama pronáší svůj inaugurační projev. Zmiňuje těžké časy, které Ameriku v posledních letech potkaly, ale díky sounáležitosti amerického ho lidu by se mohla Amerika mohla dostat z krize. Cesta z krize podle něho nebude jednoduchá a nebude rozhodně krátká.

Podle Obamy si Amerika svou velikost musí zasloužit a podpořit ji prací a to ve všech směrech a odvětvích. Je nutná nová infrastruktura, podpora vědy a ekologie, zdravotnictví, školství.

Velké ambice? Obama říká, že je třeba se sjednotit a společně se tak posunout dál. Vláda bude blíže lidem.

"Prosperita se musí dostat ke všem. Nelze volit mezi bezpečím a ideály. Naši otcové byli také ve velkém nebezpečí a také bojovali za lepší budoucnost," říká Obama.

Zmiňuje budoucí boj proti jaderné hrozbě a ekologickým změnám.

"Naše dědictví je naše síla!" Obama popisuje různorodou společnost, ze které se skládá lid spojených států.

"Bůh vám žehnej a ať Bůh žehná Spojeným státům americkým!" Těmito slovy Barack Obama svůj projev ukončil.

18:05

Barack Obama skládá slavnosti slib věrnosti Spojeným státům do rukou předsedy Nejvyššího soudu Johna Robertse. Nyní je oficiálně prezidentam Spojených států a miliony lidí kolem Kapitolu se radují za zvuky dělostřelecké salvy.

17:45

Pastor Rick Warren pronáší krátkou motlitbu, za všechny, které stvořil. Vyjadřuje vděk za to, že první afroamerický prezident usedne do Bílého domu. Přeje Baracku Obamovi pokoru a soucit, s nímž má vést Spojené státy.

Známá ypěvačka Anita Franklinová zpívá píseň Amerika, která byla zejména v 19. století neoficiální hymnou Spojených států.

Viceprezident Joe Biden skládá svou přísahu.

17:28

Všichni bývalí prezidenti už jsou na místě a s miliony ostatních lidí čekají na příchod Baracka Obamy, prezidenta, který boří mýtus jich všech a od kterého Amerika očekává mnoho zásadních změn.

17:10

V Kapitolu se scházejí oficiální hosté. Přichází Bill Clinton se svou ženou Hillary, které se dneškem stává ministryní zahraničí, prezident Carter, George Bush st. s manželkou. Je tradicí, že jsou přítomni všichni žijící ex-prezidenti.

16:48

Barack Obama usedl společně s Georgem Bushem do prezidentské limuzíny a vydávají se na cestu ke Kapitolu, kde na ně čekají miliony lidí. Krátce před nimi opustil Bílý dům končící viceprezident Dick Cheney.

16:20

Začátek ceremoniálu patří hudební produkci vojenské kapely americké námořní pěchoty a dětským sborům ze San Franciska. Před Barackem Obamou bude skládat slib viceprezident Joe Bidden.

16:00

Barack Obama s manželkou Michell a George Bush se ženou Laurou přijíždí do Bílého domu na krátké setkání při kávě. Je to velmi neformální akt, plní se tak protokol, který k inauguračnímu ceremoniálu patří.

15:20

National Wall se plní a další statisíce lidí sem míří. Lidé míří ke Capitol Hill, kde se odehraje inaugurace, aby mohli sledovat ceremoniál přímo. Pro vzdálenější diváky jsou připraveny obří obrazovky (jambotron), na kterých mohou lidé celé dění sledovat. Neodradilo je ani počasí s teplotami pod bodem mrazu.

Barack Obama s manželkou je s viceprezintem Josephem Biddenem a jeho ženou na tradiční mši, která předchází inauguraci.

13:30

Za půl hodiny se otevírá National Wall, rozlehlé prostranství před Kapitolem, kde nový americký prezident složí slavnostní slib. Už nyní před branami parku čekají tisíce lidí.

Ve Washingtonu probíhají největší bezpečnostní opatření v historii inaugurací amerických prezidentů a možná v amerických dějinách vůbec. Byly uzavřeny dálnice vedoucí do hlavního města, otevřeny jsou pouze pro autobusy hromadné dopravy a ostatní vozy zajišťující veškeré nutné služby.

V ulicích se pohybují vojáci Národní gardy, jezdí speciální vojenské vozy a v prostoru hlavního města je též 20 tisíc policistů. Bezpečnost podporují také sbory hasičů a záchranářů.

"Tato inaugurace je z hlediska bezpečnosti naprosto výjimečná a nevídaná," komentoval akci bezpečnostních týmů zpravodaj ČT Tomáš Špona.

Počet lidí, kteří budou přímo sledovat inauguraci z prostranství Natinal Wall se odhaduje na 2 miliony. Další statisíce lidí budou provázet slavnostní průvod od Kapitolu k Bílému domu.

pepca ( 20. ledna 2009 17:00 )

podle mně dopadne obama spatne..nepodaří se mu splnit to, co slíbil a za 4 roky ho rychle vyzenou!

Zobrazit celou diskusi