Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Veličenstvo Obama I.: Korunovace za 3 milliardy!

Barack Obama
Barack Obama  (Autor: ČTK)
Autor: red - 
20. ledna 2009
05:00

Nejdražší oslavy, nejvíc lidí a také největší strach. Takový den dnes zažije Washington. Přísahu tu při nejdražší inauguraci v dějinách Spojených států, která vyjde na více než 3 miliardy korun, složí první afroamerický prezident.

Kvůli Baracku Obamovi (47) Američané šílí. Dva až tři miliony se jich na tu slávu přijdou podívat. Svého nového prezidenta však spatří nejvýš za neprůstřelným sklem. Nebo vůbec ne - v obrněné limuzíně.

276839:gallery:true:true

Až bude v úterý v poledne washingtonského času Barack Obama před Kapitolem přísahat na bibli, bude ve střehu 42 tisíc příslušníků bezpečnostních sil. Pak se vydá i s manželkou Michelle po slavné Pennsylvania Avenue.

A ačkoliv se mu přezdívá 'černý Kennedy', nepojede tak jako kdysi J.F.K. v otevřeném kabrioletu. Bude ukryt v nejlépe opancéřované limuzíně, jakou kdy americký prezident měl. Ostatně model dnešní inaugurační show už je hlavní atrakcí Legolandu v Kalifornii. Jeho stavitel dělá poslední úpravy na modelu Bílého domu, slavnostního průvodu, a dokonce i front lidí před mobilními toaletami.

I světem už letí 'obamamánie '. V Japonsku se denně prodávají tisíce gumových masek s Obamovou tváří, Brity fascinuje Obama do té míry, že ho dokonce i čtou. Jeho dvě knihy - The Audacity of Hope (Smělost naděje) a The Dreams from my Father (Sny od mého otce) - již měsíce vévodí žebříčkům bestsellerů v literatuře faktu.

Prezidentská přísaha
"Slavnostně přísahám, že budu čestně vykonávat funkci prezidenta USA a podle svých sil budu zachovávat, střežit a bránit Ústavu Spojených států. K tomu mi dopomáhej Bůh."

Rekordní čísla
2 až 3 miliony lidí - až tolik se jich na celou slavnost podle odhadů přijde podívat, je to nejvíc v historii

150 milionů dolarů (3,2 miliarady Kč) - tolik bude sláva stát, což je rovněž rekord 5000 přenosných WC - největší akce s dočasnými záchodky v dějinách USA

0,9 metru - tak málo bude mít prostoru jeden člověk, který se přijde podívat
240 000 diváků - tolik jich bude přímo přihlížet přísaze

28 tisíc vyvolených - ti budou sedět před sídlem Kongresu na Kapitolu

10 bálů - je naplánováno na večer a manželé Obamovi chtějí všechny navštívit

3 kilometry
- na tuto cestu od Kapitolu do Bílého domu se vydá Obama s manželkou v nejvíc obrněném autě, jaké kdy prezident USA měl

10 000 autobusů - bude přivážet Američany na slavnost do Washingtonu

42 000 příslušníků bezpečnostních sil
- bude dohlížet na klidný průběh

stefanka ( 20. ledna 2009 08:01 )

Bylo by lepsi takovou castku venovat na dulezitejsi veci.Amerika ma spoustu problemu .

Zobrazit celou diskusi