Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Izrael a Hamas válčí i na internetu

YouTube
YouTube  (Autor: YouTube)
Autor: red - 
13. ledna 2009
12:48

VIDEO Válka, kterou Izrael vede proti palestinskému radikálnímu hnutí Hamas neprobíhá jen v ulicích Gazy, ale stále více se přesouvá i na internet.

Obě z bojujících stran si uvědomují sílu internetu a masivně ho využívají pro ospravedlnění svých činů. Stále populárnějším nástrojem propagandy se přitom stávají videoservery. Izraelská armáda intenzivně využívá svůj kanál na Youtube, kde ukazuje, jak Hamas zneužívá mešity jako sklad zbraní nebo civilisty jako živé štíty. Na dalších videích jsou záběry z raket nebo jak izraelští vojáci chystají humanitární pomoc pro Palestince. Video ze zásahu izraelskou raketou si za dva týdny pustilo více než půl milionu lidí.

 

Hamas kontruje na palestinské obdobě Youtube pojmenované Paltube. Jejich server je však velice často přetížený a dostat se na něj chce notnou dávku štěstí. Hamas zde zveřejňuje "důkazy" toho, čemu arabští radikálové "sionistický holocaust v Gaze", které mají ospravedlnit ozbrojené akce proti Izraeli a sebevražedné atentátníky. Kromě zkrvavených civilních obětí izraelských útoků, zde najdete záběry odpalování raket na Izrael nebo projevy představitelů a bojovníků Hamasu.

Cílem obou stran je naklonit na svou stranu světové veřejné mínění, ale také utužit morálku svých bojovníků.

Internet se ovšem nevyužívá pouze k propagandě. Na síti sítí zuří regulérní válka. Arabští i izraelští hackeři masivně napadají a vyřazují servery protistrany. Například hackerský projekt izraelských studentů Help Israel Win nabízí všem zájemcům ke stažení malý program. Ten po spuštění zahltí požadavky servery s weby Hamasu.

leftway ( 18. ledna 2009 13:58 )

Můj článek k tématu současného konfliktu v Gaze: Gaza 2009 http://leftway.webgarden.cz/aktualni-udalosti/gaza-2009.html Petice proti vraždění v Gaze zde: http://www.avaaz.org/en/gaza_time_for_peace/

Zobrazit celou diskusi