Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bush: Největší hrozbou pro Obamu je útok na USA

Bush varuje Obamu před útokem na USA
Bush varuje Obamu před útokem na USA  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, hnz - 
12. ledna 2009
16:07

Největším nebezpečím, se kterým se bude muset potýkat příští americký prezident Barack Obama, je podle Geroge W. Bushe teroristický útok na USA. Řekl to na své poslední tiskové konferenci ve funkci prezidenta.

Jako další hrozby označil režimy v Íránu a v Severní Korei. Bush zdůraznil důležitost dohody s KLDR o kontrole jaderných zařízení. "Opatření pro kontrolu jsou nutná, abychom zajistili, že (KLDR) nerozvíjí svůj program na obohacování uranu," řekl Bush.

Bush si podle svých slov také není jistý tím, jestli se podaří udržet v Iráku demokratický režim. To budou podle něho muset zajistit příští američtí prezidenti. Zdůraznil, že vysláním 30.000 nových vojáků se situace v Iráku výrazně uklidnila.

Prezident, jehož funkční období právě končí, se také vyjádřil k situaci v Gaze. Vypíchl opět stanovisko americké diplomacie, že je třeba vytvořit trvalé příměří. To podle něho zajistí, že palestinské hnutí Hamas přestane ostřelovat izraelské území. Izrael má podle jeho slov právo na obranu, ale musí se vyvarovat civilních obětí.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi